درمانگاه دندانپزشکی حکیم قم

لمینت دندان چه عوارضی دارد؟ روش‌های جلوگیری از عوارض و آسیب‌ها

عوارض لمینت دندان

لمینت دندان که به عنوان روکش دندان نیز شناخته می‌شود، یک فرآیند زیبایی است که با هدف بهبود ظاهر دندان‌ها انجام می‌شود. لمینت دندان می‌تواند تأثیرات قابل‌توجهی روی زیبایی دندان‌ها داشته باشد، اما عوارضی هم دارد. عوارض شایع شامل حساسیت و درد دندان، تغییر رنگ در لمینت، شکستگی یا بریدگی لمینت و تحریک لثه است. برخی خطرات نادر شامل عفونت یا واکنش‌های آلرژیک است. نگه‌داری و مراقبت مناسب در کنار انتخاب دندانپزشک مجرب می‌تواند عوارض را به حداقل برساند.

عوارض لمینت دندان

لمینت دندان در کنار مزایایی که برای زیبایی دندان‌ها دارد، ممکن است عوارضی هم داشته باشد. در ادامه درباره این عوارض، اطلاعاتی به شما ارائه می‌گردد.

حساسیت و درد دندان

یکی از عوارضی که بعد از لمینت دندان ممکن است تجربه کنید، ایجاد حساسیت دندان است. در زمان مصرف مواد غذایی سرد یا گرم، یا میل کردن غذاهای ترش، این درد و حساسیت را احساس می‌کنید.  حساسیت نسبت به گرما و سرما در دندان‌های ایمپلنت شده معمولاً امری شایع است که در مدت زمان کوتاهی از بین می‌رود. اما اگر این حساسیت طولانی شد، بهتر است با دندانپزشک خود مشورت کنید تا بهترین راه حل را برای برطرف کردن آن پیدا کند.

درمان

وقتی برای درمان حساسیت نسبت به سرما و گرما و احساس درد در دندان به دندانپزشک مراجعه می‌کنید، احتمالاً دندانپزشک به شما پیشنهاد می‌کند که از ژل فلوراید یا درمان‌های باندینگ رزینی دندان استفاده کنید.

تغییر رنگ لمینت دندان

تغییر رنگ لمینت دندان

یکی از عوارضی که ممکن است بعد از مدتی در لمینت‌های دندان ظاهر شود، تغییر رنگ آن‌هاست. در زمان قرار دادن لمینت در دهان، معمولاً دندانپزشکان سعی می‌کنند تفاوت رنگ زیادی بین دندان‌های طبیعی و دندان‌های لمینت شده وجود نداشته باشد. اما تغییر رنگ در لمینت‌های دندان به مرور زمان و در نتیجه مصرف زیاد نوشیدنی‌های رنگی مثل چای یا قهوه، کشیدن سیگار و قلیان یا بهداشت نامناسب دهان اتفاق بیفتد.

درمان

دندانپزشکان برای برطرف کردن مشکل تغییر رنگ لمینت دندان ممکن است از روش‌های حرفه‌ای برای سفید کردن دندان، باندینگ رزین کامپوزیتی برای پوشاندن ناحیه لکه‌دار شده استفاده کنند. اگر میزان تغییر رنگ خیلی شدید باشد، ممکن است نیاز به تعویض لمینت دندان‌ها داشته باشید.

شکستن یا لب پر شدن لمینت دندان

شکستن یا لب‌پر شدن لمینت دندان، معمولاً به دلیل مراقبت نکردن از دندان و وارد شدن فشارهای جانبی اتفاق می‌‍‌‌افتد. افرادی که دندان قروچه (بروکسیسم) دارند، یا عادت‌های آسیب زننده به دندان مثل جویدن ناخن یا ته خودکار یا عادت به شکستن آجیل با دندان را دارند، بیشتر در معرض این عارضه هستند.

درمان

اگر دچار شکستگی یا بریدگی در لمینت دندان شدید، فوراً به دندانپزشک مراجعه کنید. با توجه به میزان آسیبی که به لمینت دندان وارد شده‌ است، دندانپزشک ترمیم یا تعویض لمینت آسیب دیده را انجام می‌دهد.

بروز التهاب لثه

التهاب لثه

اگر لمینت به درستی در جای خودش قرار نگرفته باشد، منجر به بروز التهاب لثه می‌شود. بعد از قرار گرفتن لمینت در دهان، معمولاً زمان کوتاهی طول می‌کشد تا لمینت‌ها با بافت لثه سازگار شوند و در این مدت ممکن است یک التهاب جزئی در لثه ایجاد شود. اما اگر این التهاب در بافت‌های لثه با گذشت زمان، برطرف نشوند باید حتماً به دندانپزشک خود اطلاع دهید تا دلیل آن را پیدا کند.

درمان

اگر لمینت دندان باعث ایجاد التهاب در لثه شده باشد، گاهی لازم است دندانپزشک ترمیم دندان‌ها و لثه را به صورت جداگانه انجام بدهد تا از پیشرفت التهاب لثه جلوگیری کند.

احساس درد و بی‌قراری بعد از لمینت دندان

به طور کلی، انجام لمینت دندان، درد و ناراحتی ندارد، اما اگر دندان‌های حساسی دارید، ممکن است در حین لمینت کردن، دندان درد خفیفی را احساس کنید. دندانپزشکان معمولاً در روزهای ابتدایی، برای کاهش این درد، داروهای مسکن تجویز می‌کنند. اما اگر این درد بیش از یک هفته طول بکشد، لازم است که با دندانپزشک خود مشورت کنید تا بتوانید برای برطرف کردن این درد، شما را راهنمایی کند.

درمان

دندانپزشک ممکن است برای کاهش درد و بی‌قراری دندان‌های شما، استفاده از قرص‌های مسکن، استفاده از ژل‌های حاوی مواد بی‌حس کننده موضعی مثل لیدوکائین یا شست و شوی دهان با ژل‌های دارای مسکن را تجویز کند.

پوسیدگی دندان بعد از لمینت

پوسیدگی دندان زمانی اتفاق می‌افتد که لمینت در جای صحیح خودش نصب نشده باشد. این اتفاق، زمانی رخ می‌دهد که دندانپزشک تجربه کافی برای نصب لمینت دندان را نداشته باشد، از اصول صحیح برای لمینت‌گذاری استفاده نکند یا تجهیزات مناسبی را برای لمینت دندان به کار نگیرد. اگر یک دندانپزشک متخصص برای لمینت دندان خود انتخاب کرده‌اید که از تکنیک‌ها و تجهیزات جدید استفاده می‌کند، نگران پوسیدگی دندان‌های خود نباشید.

ایجاد بیماری‌های جانبی در لثه

بیماری‌های پریودنتال یا بیماری‌های لثه‌ای، زمانی اتفاق می‌افتند که لمینت‌ها در محل صحیح خود قرار نگرفته باشند. تحلیل رفتن بافت لثه، لق شدن دندان‌ها، ایجاد عفونت در لثه می‌تواند از عوارض جانبی لمینت‌های دندانی باشند که در محل مناسب خود قرار نگرفته‌اند.

بروز واکنش‌های آلرژی در لثه

بروز واکنش‌های آلرژی جزء عوارض بسیار نادری هستند که بعد از لمینت دندان ممکن است اتفاق بیفتند. اگر التهاب لثه شما بیشتر از 72 ساعت طول بکشد یا در درازمدت خونریزی در لثه رخ بدهد، می‌تواند علامتی برای وجود آلرژی نسبت به لمینت دندان باشد. در این شرایط حتماً باید معاینه مجدد توسط دندانپزشک صورت بگیرد تا خطرات ناشی از واکنش‌های آلرژی کنترل شوند.

این که بعد از لمینت دندان، کدام یک از عوارض برای شما پیش بیاید، بستگی به تخصص، تجربه و مهارت دندانپزشک شما دارد. تجهیزات و موادی هم که دندانپزشک، برای لمینت دندان شما استفاده می‌کند، می‌تواند در کاهش عوارض لمینت دندان نقش مهمی داشته باشد.

درمان

اگر مشخص شود که لمینت استفاده شده باعث بروز واکنش‌های آلرژیک در لثه شما شده‌ است، دندانپزشک نسبت به تعویض لمینت و استفاده از نوع دیگری از لمینت اقدام می‌کند.

چگونه می‌توان از بروز عوارض لمینت دندان جلوگیری کرد؟

برای جلوگیری از بروز عوارض لمینت دندان، راهکارهایی وجود دارند که در ادامه تعدادی از مهم‌ترین آن‌ها برای شما توضیح داده می‌شوند:

یک پزشک متخصص ترمیمی و زیبایی مجرب انتخاب کنید

بخش مهمی از عوارض لمینت دندان، به دلیل تجربه ناکافی دندانپزشک و استفاده از مواد و تجهیزات نامناسب ایجاد می‌شوند. بنابراین انتخاب یک پزشک با تجربه که از مواد مرغوب و تجهیزات مناسب استفاده می‌کند، می‌تواند تا حد زیادی جلوی بروز عوارض لمینت دندان را بگیرد.

رعایت بهداشت دهان و دندان را جدی بگیرید

بهداشت دهان و دندان

مهم‌ترین عاملی که می‌تواند از بروز عوارض لمینت دندان جلوگیری کند، این است که شما بهداشت دهان و دندان خود را رعایت کنید. در ادامه چند نکته مهم برای رعایت بهداشت دهان و دندان برای شما توضیح داده خواهد شد:

  • سعی کنید در روز حداقل دو بار دندان‌های خود را با یک مسواک نرم، مسواک بزنید.
  • سعی کنید حداقل دو بار در روز از نخ دندان برای خارج کردن باقی مانده غذا از لا به لای دندان‌ها استفاده کنید. این کار احتمال بروز پوسیدگی دندان را کاهش می‌دهد.
  • برای این که بهتر بتوانید از رشد باکتری‌ها و ایجاد جرم‌های دندانی جلوگیری کنید، هفته‌ای 2 الی 3 مرتبه، دهان خود را با دهانشویه مناسب شست و شو بدهید.
  • برای مسواک زدن از خمیردندان‌های سفید کننده استفاده نکنید.

مصرف سیگار، دخانیات و نوشیدنی‌های الکلی را ترک کنید

استعمال دخانیات، احتمال بروز بیماری‌های دهان و دندان و عفونت لثه را افزایش می‌دهد. همچنین سیگار و تنباکو، باعث تغییر رنگ لمینت دندان و زرد شدن تدریجی دندان‌ها می‌شود. مصرف نوشیدنی‌های الکلی هم، احتمال پوسیدگی دندان را افزایش می‌دهد. بنابراین برای جلوگیری از بروز این مشکلات، بهتر است مصرف سیگار و دخانیات را کنار بگذارید.

رژیم غذایی مناسب را رعایت کنید

برای این که از بروز عوارض لمینت دندان جلوگیری کنید، بهتر است از خوردن و آشامیدن مواد غذایی و نوشیدنی‌های اسیدی پرهیز کنید. سعی کنید مصرف شیرینی‌جات را کاهش دهید. فراموش نکنید که بعد از مصرف شیرینی‌جات، حتماً دندان‌های خود را مسواک بزنید.

یکی دیگر از نکاتی که برای کاهش عوارض لمینت دندان باید در نظر داشته باشید این است که استفاده زیاد از مواد غذایی رنگی مثل انواع توت‌ها، قهوه و چای، نوشابه‌ها و سس‌ها می‌تواند باعث تغییر رنگ لمینت دندان در طول زمان شود. بنابراین سعی کنید مصرف این مواد را محدود کنید.

از جویدن مواد غذایی سفت پرهیز کنید

یکی از عواملی که باعث ایجاد شکستگی در لمینت دندان می‌شود، جویدن مواد غذایی سفت مثل یخ، ته‌دیگ، انبه و … است. سعی کنید تا جایی که می‌توانید مصرف این مواد غذایی را محدود کنید.

عادت‌های نادرست خود را کنار بگذارید

عوارض لمینت دندان بیشتر در افرادی بروز می‌کند که عادت‌های نادرست دهانی دارند. از دندان‌های خود به عنوان ابزار برای باز کردن درب شیشه یا شکستن آجیل استفاده نکنید.

دندان قروچه را کنار بگذارید

دندان قروچه

بعضی از افراد عادت دارند در هنگام خواب، دندان قروچه می‌کنند. اگر با این مشکل مواجه هستید، حتماً آن را با دندانپزشک در میان بگذارید. زیرا این عادت باعث ساییدگی لمینت‌های دندان و بروز عوارض جانبی می‌شود. می‌توانید برای کنترل این شرایط در هنگام خواب از محافظ دندان (NightGuard) استفاده کنید.

به طور منظم به دندانپزشک مراجعه کنید

مراجعه به دندانپزشک

یکی از مهم‌ترین عواملی که از بروز عوارض لمینت دندان جلوگیری می‌کند، مراجعه منظم به دندانپزشک و رعایت دستورالعمل‌هایی است که دندانپزشک توصیه می‌کند. زمانی که به یک کلینیک دندانپزشکی مراجعه می‌کنید، دندانپزشک وضعیت لمینت‌های شما را بررسی می‌کند تا مطمئن شود که آن‌ها در وضعیت خوبی هستند.

سؤالات متداول

آیا عوارض ناشی از لمینت‌های ارزان بیشتر است؟

بله. لمینت‌های ارزان قیمت معمولاً طول عمر محدودی دارند و بیشتر در معرض ترک خوردگی، شکستگی یا تغییر رنگ هستند. همچنین لمینت‌های ارزان قیمت می‌توانند باعث ایجاد حساسیت در لثه و ایجاد التهاب لثه شوند.

آیا تراش دندان برای لمینت باعث آسیب رسیدن به دندان می‌شود؟

دندانپزشک برای لمینت مقدار ناچیزی از مینای دندان را تراش می‌دهد. این مقدار ناچیز، به دندان آسیبی وارد نمی‌کند.

آیا لمینت دندان باعث پوسیدگی دندان می‌شود؟

لمینت دندان به خودی خود باعث پوسیدگی دندان‌ها نمی‌شود. اما اگر مراقبت‌های لازم مثل مسواک زدن، نخ دندان یا استفاده از دهانشویه انجام نشود، پوسیدگی دندان می‌تواند به عنوان یکی از عوارض لمینت دندان بروز پیدا کند.

آیا لمینت دندان، برگشت‌پذیر است؟

لمینت دندان فرآیندی برگشت‌ناپذیر است و نمی‌توانید بعد از این که دندان‌های خود را لمینت کردید، دوباره لمینت‌ها را بردارید. توصیه می‌شود قبل از لمینت کردن دندان، به طور کامل با دندانپزشک خود مشورت کنید تا از لمینت دندان پشیمان نشوید.

آیا لمینت دندان دائمی است؟

لمینت دندان یک فرآیند دائمی و همیشگی نیست. در صورتی که از لمینت دندان به خوبی مراقبت کنید، عمر آن‌ها بین 15 تا 20 سال خواهد بود.

دلیل جدا شدن لمینت دندان چیست؟

کنده شدن یا جدا شدن لمینت دندان به دلیل عدم مهارت و تخصص دندان پزشک اتفاق می‌افتد. زیرا از تکنیک‌ها و روش‌های مناسبی برای قرار دادن لمینت دندان در محل صحیح خودش استفاده نکرده‌ است.

آیا می‌توان لمینت کنده شده را دوباره استفاده کرد؟

اگر لمینت دندان شما کنده شد، به هیچ عنوان سعی نکنید آن را با چسب بچسبانید. حتماً و فوراً به دندانپزشک مراجعه کنید. گاهی اوقات بسته به میزان آسیبی که به لمینت وارد شده است، دندانپزشک می‌تواند همان لمینت را دوباره استفاده کرد. گاهی اوقات هم ناچار است همه لمینت را تعویض کند.

آیا احساس درد در لمینت دندان طبیعی است؟

احساس درد در لمینت دندان، در کوتاه مدت طبیعی است و با گذشت زمان از بین می‌رود. اما اگر این درد ادامه پیدا کند، می‌تواند به دلیل تراز نبودن لمینت دندان، مناسب نبودن ارتفاع آن‌ها یا آسیب دیدگی در لمینت باشد.

دندانپزشک چگونه می‌تواند بروز عوارض لمینت دندان را کاهش دهد؟

یک دندانپزشک متخصص می‌تواند با طراحی و نصب صحیح لمینت و استفاده از مواد مرغوب و تجهیزات مناسب، عوارض لمینت دندان را به میزان زیادی کاهش دهد.

مقالات مرتبط
Share on whatsapp
اشتراک گذاری در واتساپ
Share on twitter
اشتراک گذاری در توئیتر
Share on telegram
اشتراک گذاری در تلگرام
فهرست مطالب
تماس با درمانگاه حکیم