آیا تا به حال شنیده اید که ایمپلنت دندان را میتوان در یک روز انجام داد؟ این موضوع ممکن است برای شما عجیب باشد و بپرسید که آیا چنین چیزی ممکن است؟ مطالعه این مقاله شما را با ایمپلنت (کاشت) فوری آشنا میکند.
ایمپلنت (کاشت) فوری چیست؟
به بیان ساده باید گفت ایمپلنت (کاشت) فوری راحت ترین راه برای داشتن یک لبخند بی نقص است بنابراین به جای اینکه هفته ها یا ماهها در مطب دندانپزشک منتظر دندان های جدید بمانید میتوانید همه کارها را در یک روز انجام دهید.
اما چگونه ؟
کاشت ایمپلنت های سنتی مراحل طولانی دارد. ابتدا باید دندان آسیب دیده را بکشید سپس سه تا چهار ماه صبر کنید تا حفره خوب شود. پس از آن ایمپلنت داخل فک قرار داده میشود و مجددا بعد از یک دوره 3 تا 6 ماهه تاج دندان روی ایمپلنت قرار داده میشود. در مجموع مراحل ایمپلنت سنتی یا معمولی 5 تا 10 ماه طول میکشد. اما مراحل ایمپلنت (کاشت) فوری سریع تر انجام میشوند. شما باید حدودا سه جلسه به مطب دندانپزشک مراجعه کنید. یک بار برای مشاوره، یک بار برای جراحی و مرحله نهایی.
مزایا و معایب ایمپلنت (کاشت) فوری دندان
برای برخی ممکن است این مراحل بسیار سریع به نظر برسد و به صحیح بودن آن شک کند. این نوع درمان چقدر موثر است؟ چگونه میتوانید تشخیص دهید چه روشی برای شما مناسب تر است؟
مزایای ایمپلنت (کاشت) فوری دندان
میزان موفقیت و کارایی ایمپلنت (کاشت) فوری در حال افزایش است. البته میزان موفقیت ایمپلنت های فوری در مقایسه با ایمپلنت های سنتی از نظر آماری ناچیز است.
برخی مزیت های جراحی ایمپلنت فوری عبارتند از:
- با یک لبخند کامل و زیبا مطب را ترک میکنید
- اتصال ایمپلنت به استخوان فک آسان تر است
- روند بهبودی لثه ها آسان تر است
- ایمپلنت باکتری ها را از حفره لثه دور نگه میدارد
در مجموع میتوان گفت که بعد از ایمپلنت فوری شما میتوانید با خیال راحت مطب را ترک کنید. ایمپلنت فوری برای بدن و ظاهر شما سختی کمتری دارد.
معایب ایمپلنت (کاشت) فوری دندان
ایمپلنت فوری معایبی دارد که باید قبل از انتخاب آن مطلع شوید از جمله:
- نازک بودن: که احتمال شکستن آن را بیشتر از ایمپلنت های سنتی میکند
- از دست دادن استخوان بیشتر
- مراحل طولانی تر در یک روز
به طور کلی خطر اصلی ایمپلنت فوری احتمال بیشتر شکستگی است. ایمپلنت فوری میتواند برای بدن سخت تر باشد بنابراین اگر سیستم ایمنی ضعیفی دارید بهتر است برای انجام ایمپلنت (کاشت) فوری احتیاط کنید.
ایمپلنت (کاشت) فوری دندان چگونه انجام میشود؟
ایمپلنت فوری با توجه به تعداد دندان ها میتواند در یک مرحله انجام شود و مدت زمان آن از نیم ساعت تا سه ساعت متغییر است. میزان موفقیت ایمپلنت پس از قرار گیری تعیین میکند که آیا میتوان دندان جدید در همان روز کاشت یا خیر. مراحل کاشت دندان فوری تقریبا به شرح زیر است:
مشاوره
دندانپزشک باید محل قرارگیری سینوس ها، یکپارچگی استخوان فک و محل قرارگیری هر ایمپلنت را بررسی کند. اگر سینوس های شما نیاز به عمل جراحی دارند تا از مسیر خارج شوند یا استخوان شما برای نگه داشتن ایمپلنت خیلی شکننده یا کوچک است ممکن است قبل از ایمپلنت نیاز به جراحی داشته باشید. همه بیماران نمیتوانند ایمپلنت فوری انجام دهند.
جراحی
در ابتدا جراح برای جلوگیری از درد از داروی بی حسی استفاده میکند. دندان های مورد نظر کشیده میشوند و دهان به طور کامل تمیز میشود. دندانپزشک سوراخ هایی را در استخوان فک برای قرار دادن ایمپلنت ایجاد میکند. سپس مجددا دهان شما تمیز میشود و قسمت های برش خورده بخیه میشوند.
فیتینگ
پس از کاشت ایمپلنت ها برای دندان های جدید اباتمنت ها نصب میشوند. اگر ایمپلنت بیمار سست باشد دندانپزشک اباتمنت را بدون محافظ قرار میدهد تا آسیبی به استخوان در حال ترمیم وارد نشود. احتمالا دندانپزشک از یک روکش مصنوعی موقت روی اباتمنت ها استفاده میکند. این روکش ها به مدت چند ماه به جای تاج های دائمی قرار داده میشوند.
مراقبت های بعد از کاشت ایمپلنت
در کل معنای ایمپلنت فوری این است که بیمار میتواند بلافاصله بعد از جراحی با حداقل تغییرات ایجاد شده به زندگی عادی خود ادامه دهد. مهم ترین تغییرات شامل رژیم غذایی و بهداشت دهان و دندان است. ایمپلنت ها برای بهبودی نیاز به زمان دارند بنابراین تلاش برای گاز زدن سیب دو ساعت بعد از سوراخ شدن فک عواقب خوبی ندارد.
معاینه نهایی
حدودا بعد از شش ماه بیمار برای بررسی اینکه ایا ایمپلنت فوری دندان به خوبی بهبود یافته است یا خیر و اینکه آیا همه دندان ها به درستی روی ههم قرار گرفته اند نیاز به معاینه مجدد دارد.
بهبودی پس از ایمپلنت (کاشت) فوری دندان
بعد از انجام کامل مراحل ایمپلنت ممکن است بیماران کمی احساس ناراحتی داشته باشند از جمله:
- خونریزی خفیف
- کبود شدن لثه و پوست
- درد
- عفونت احتمالی
تجربه این علائم برای بیماران مختلف یکسان نیست اما برای داشتن مراحل بهبودی موفق باید بهداشت دهان و دندان مناسبی داشته باشید و داروهای مسکن خود را به موقع مصرف کنید. دوران بهبودی معمولا سه تا شش ماه طول میکشد اما قرار نیست شما در این مدت شاهد کبودی و تورم باشید. بلکه این استخوان زیر لثه است که در حال بهبودی است. ایمپلنت های فوری و سنتی تاثیر مشابهی بر ساختار استخوان دارند. همانطور که درمان شکستگی پا سه تا شش ماه طول میکشد درمان شکستگی استخوان فک هم همین زمان را سپری میکند.
برخی بیماران با توجه به میزان تجربه دندان پزشک ممکن است دوران نقاهت طولانی تری را سپری کنند.
انواع ایمپلنت های (کاشت) فوری
همه ایمپلنت های فوری شبیه به هم ساخته نمیشوند. طول عمل و زمان بهبودی شما تا حد زیادی به نوع ایمپلنت مورد استفاده بستگی دارد. انواع مختلف ایمپلنت های فوری عبارتند از:
ایمپلنت تک دندانی
همانطور که از نامش پیداست این نوع ایمپلنت، ایمپلنت یک دندان مصنوعی است که به آن تاج هم گفته میشود. برای کاشت ابتدا باید یک قطعه تیتانیومی کوچک در لثه کاشته شود. این قطعه به عنوان ریشه مصنوعی برای محکم کردن دندان عمل میکند.
تاج معمولا از جنس سرامیک یا چینی ساخته میشود. دندانپزشک مراقبت های ویژه ای را برای اطمینان از تطابق تاج با بقیه دندان ها انجام میدهند. در نتیجه تفاوت بین دندان مصنوعی و سایر دندان های موجود در دهان قابل تشخیص نیست.
ایمپلنت های دندانی فول آرک
فک به چند قسمت به نام آرک تقسیم میشود. اگر همه یا بیشتر دندان های یک آرک نیاز به ایمپلنت داشته باشند، یک ایمپلنت با آرک کامل لازم است. ایمپلنت فول آرک دو نوع متداول دارد.
ایمپلنت های TeethXPress
این نوع ایمپلنت همان قسمت های اصلی ایمپلنت تک دندانی را دارد. اما پروتز به صورت یک آرک کامل ساخته میشود. همچنین هر دندان ایمپلنت تیتانیوم کمتری نیاز دارد. برای این نوع ایمپلنت تیتانیوم به فک میچسبد و با توجه به زمان لازم برای بهبودی فک، دندان های موقت در زمان ملاقات بعدی داخل دهان قرار داده میشوند.
دندان های مصنوعی ثابت بر پایه ایمپلنت
این نوع ایمپلنت دندان های مصنوعی موجود را گرفته و با چسباندن اباتمنت ها به قسمت پایین آنها را به ایمپلنت تبدیل میکند. اباتمنت در همه ایمپلنت ها برای چسابدن دندان مصنوعی به ریشه تیتانیوم استفاده میشود.
در برخی موارد درست کردن دندان های دائمی با استفاده از پروتز میتواند کمی بیشتر طول بکشد چون ممکن است برای کاشت به دندان مصنوعی سفارشی نیاز داشته باشید.
نوع ایمپلنت مناسب برای شما تا حد زیادی به وضعیت شما بستگی دارد. دندانپزشک شما به شما در تصمیم کمک میکند.
شرایط افراد متقاضی ایمپلنت (کاشت) فوری دندان
مانند اکثر روش های درمانی انجام ایمپلنت فوری هم ممکن است برای افراد خاصی امکان پذیر نباشد. افرادی که میتوانند از این روش درمانی استفاده کنند باید شرایط زیر را داشته باشند:
- برخورداری از سلامت عمومی
- عدم مصرف سیگار. افراد سیگاری باید قبل از ایمپلنت فوری آن را ترک کنند
شرایطی که مانع از انجام ایمپلنت فوری میشود:
- ابتلا به بیماری لثه
- بهداشت ضعیف دهان و دندان
- مصرف سیگار
- بیماری خود ایمنی
- بیماری مزمن
- دندان قروچه
البته باید به این نکته توجه کنید که استخوان فک نقش مهمی در ایمپلنت فوری دارد و نباید خیلی نازک یا نرم باشد تا امکان وارد شدن ایمپلنت به استخوان وجود داشته باشد.
هزینه ایمپلنت (کاشت) فوری
ایمپلنت فوری هزینه کمتری نسبت به ایمپلنت های سنتی دارد و علت آن تا حد زیادی به زمان محدود آن بستگی دارد.
هر بار که برای جراحی به مطب مراجعه میکنید باید هزینه ویزیت دندانپزشک و تجهیزات مورد استفاده را پرداخت کنید. در نتیجه درکاشت ایمپلنت های فوری با به حداقل رساندن زمان مراجعه به دندانپزشک میتوانید میزان هزینه ها را کاهش دهید.
نتیجه گیری
ایمپلنت (کاشت) فوری جایگزین ارزانتری برای ایمپلنت های سنتی هستند و همچنین روش بسیار خوبی برای ترمیم و جایگزینی دندان هستند. اگر به دنبال درمان ثابت تر و دائمی تر از دندان مصنوعی هستید ایمپلنت فوری میتواند گزینه مناسبی برای شما باشد.
قبل از اینکه به دندانپزشک مراجعه کنید مطمئن شوید که او تجربه و مهارت کافی برای این کار را دارد چون موفقیت جراحی شما به شدت به توانایی جراح بستگی دارد.
سوالات پرتکرار
آیا ایمپلنت های فوری بی خطر هستند؟
هر درمانی که نیاز به جراحی برای کاشت چیزی داشته باشد میتواند خطرناک باشد. این نوع خاص از ایمپلنت های دندان به مهارت و دانش خاص دندانپزشک بستگی دارد. برخی از دندانپزشکان در این رشته تخصص دارند.
همانطور که گفته شد جراحی همیشه با خطراتی همراه است اما ایمپلنت خطر عوارض نسبتا کمی دارد. قبل از جراحی حتما مطمئن شوید که جراح شما تجربه و مهارت کافی برای این کار را دارد.
دوران نقاهت این درمان بسیار مهم است. در این دوران محل جراحی در برابر عفونت آسیب پذیرتر است. دندان جدید شما در جای خود قرار میگیرد درحالی که استخوان در حال جوش خوردن با میله فلزی است بنابراین خطر حرکت ایمپلنت و شکستگی آن بیشتر میشود. سیگار کشیدن و دندان قروچه میتواند باعث شکستن ایمپلنت شود.
ایمپلنت های فوری چقدر ماندگارند؟
ایمپلنت (کاشت) فوری به اندازه ایمپلنت های سنتی ماندگار نیستند: اگر از ایمپلنت های فوری به درستی مراقبت کنید معمولا تا ده سال ماندگار خواهند بود. ماندگاری ایمپلنت های فوری به عوامل زیر بستگی دارد:
- بهداشت دهان و دندان مانند مسواک زدن و نخ دندان کشیدن منظم
- اجتناب از خوردن و جویدن مواد سفت
- مهارت دندانپزشک در قرار دادن ایمپلنت ها به نحوی که استخوان فک بتواند برای مدت طولانی از آنها حمایت کند
- شیوه زندگی سلامت عمومی شما
آیا ایمپلنت های فوری نیاز به مراقبت ویژه دارند؟
ایمپلنت های فوری نیاز به مراقبت ویژه ای دارند چون زمان لازم است تا استخوان رشد سلولی جدید ایجاد کند و به ایمپلنت ها پیوند بخورد. دندانپزشکان معمولا توصیه میکنند که به مدت شش تا هشت هفته پس از جراحی غذاهای نرم بخورید. خوردن غذاهای سفت و ترد در این مدت میتواند باعث خارج شدن ایمپلنت ها از جای خود شود. مراقبت نکردن از ایمپلنت (کاشت) فوری میتواند باعث شکستن آنها شود در نتیجه بیمار باید مجددا به دندانپزشک مراجعه کند و حتی ممکن است مجبور شود از یک روش درمانی دیگر استفاده کند.
آیا همه دندانپزشکان ایمپلنت (کاشت) فوری انجام میدهند؟
خیر هر دندانزپشکی ایمپلنت فوری انجام نمیدهد. وقتی یک بیمار قصد ایمپلنت (کاشت) فوری دارد باید به متخصصی مراجعه کند که در کاشت ایمپلنت دندان بسیار ماهر باشد. ایمپلنت نیازمند جراحی است و بنابراین بهتر است جراح شما با تجربه باشد.
ایمپلنت ها فوری چه تفاوتی با دندان های واقعی دارد؟
از لحاظ ظاهری تشخیص ایمپلنت فوری با دندان طبیعی تقریبا غیر ممکن است.فضای باریکی بین لثه و پروتز وجود دارد که از بیرون نامرئی است و تمیز کردن دندان را راحت تر میکند. دندان های جدید شما طبیعی به نظر میرسند و شما میتوایند با خیالت راحت زندگی کنید، بخندید و از زندگی لذت ببرید.
آیا ایمپلنت (کاشت) فوری دندان درد دارد؟
خیر. کاشت ایمپلنت بدون درد است و تحت بی حسی موضعی قرار میگیرد. بهتر است از یک داروی آرامبخش استفاده کنید تا مراحل درمان را برای شما آسان تر کند.
آیا تمیز کردن دندان ها دشوار است؟
تمیز کردن اطراف دندان های متصل به ایمپلنت ها سخت تر از تمیز کردن دندان های طبیعی است. به شما توصیه میکنیم که هر سه ماه یکبار به یک متخصص بهداشت ایمپلنت باتجربه مراجعه کنید.
آیا افراد سیگاری میتوانند ایمپلنت فوری انجام دهند؟
سیگار میتواند میزان شکستگی ایمپلنت ها و احتمال بروز مشکلاتی مانند تحلیل لثه، تحلیل استخوان یا عفونت را به مرور زمان افزایش دهد. بهتر است برای کاهش مشکلات این چنینی سیگار را ترک کنید. اما اگر سیگاری هستید هنوز هم امکان کاشت ایمپلنت برای شما وجود دارد.