روکشهای دندانی برای دائمی بودن طراحی نشدهاند. در صورتی که به خوبی از آنها مراقبت شود و بهداشت دهان و دندان خوبی داشته باشید، روکشهای دندان میتوانند برای مدت زیادی دوام بیاورند، اما گاهی ممکن است نیاز به تعویض داشته باشند. در نتیجه تغییراتی که به مرور زمان ایجاد میشوند، مانند ساییدگی، تکه تکه شدن، زیبایی، آسیب به علت صدمه یا پوسیدگی بیشتر دندان، نیاز به تعویض و برداشتن روکش دندان طبیعی است.
آیا روکش دندان قابل تعویض است؟
اگر ساختار باقی مانده دندان برای پشتیبانی از روکش جدید کافی باشد، اکثر روکشهای دندان در صورت نیاز میتوانند تعویض شوند. ممکن است به کارهای دیگر مانند حذف بیشتر پوسیدگی یا عصب کشی نیاز باشد. اما مادامی که ساختار باقیمانده از دندان برای نگه داشتن روکش جدید کافی باشد، میتوان با موفقیت آن را تعویض کرد.
با این حال، گاهی آسیب وارده به روکش دندان از طریق پوسیدگی بیشتر، شکستگی یا صدمه ممکن است به این معنی باشد که دندان دیگر قابل ترمیم نیست و روش دیگری مانند ایمپلنت یا بریج دندان، مناسبتر از روکش است.
علل تعویض روکش دندان
در اکثر موارد، انتظار میرود که عوارض روکش دندان بعد از 5 سال ظاهر شوند. معمولاً بعد از 10 سال، زمانی است که اکثر بیماران اغلب نیاز دارند روکش دندان را جایگزین کنند.
گاهی ممکن است زمان تعویض روکش واضح باشد، مثلاً وقتی که روکش میافتد نیاز به تعویض دارد. اما، در موارد دیگر ممکن است واضح نباشد. باید به علائم هشدار دهنده و آسیبزا دقت کنید. در زیر شش دلیل برای تعویض روکشهای دندان بیان شده است:
طول عمر روکش
با مراقبت درست، روکشهای دندان میتوانند 15 سال دوام بیاورند و ممکن است علائم خرابی، ساییدگی و تکه تکه شدن را نداشته باشند. با این حال، اگر روکشها بیش از یک دهه استفاده شدند، بهتر است آنها را تعویض کنید. روکشهای قدیمی ضعیفتر شده و مستعد شکستن میشوند. این امر به ذرات غذایی امکان جمع شدن در دندان را داده و احتمال پوسیدگی افزایش مییابد. اگر بیش از ده سال از یک روکش دندان استفاده کردید، باید معاینه شود.
ساییدگی و تکه تکه شدن (استهلاک)
روکشهای استفاده شده رایج سرامیکی هستند. این مواد با دوام و ضد لک نیز میباشند. با این حال، اگر دندان قروچه میکنید، این کار ممکن است باعث ساییدگی روکشها گردد. گاهی، افرادی که مدام دندان قروچه میکنند، روکش دندانهای خود را باید هر پنج سال عوض کنند.
پوسیدگی دندان
زمانی که روی روکش ترک خوردگی و شکستگی دارید، ذرات غذا ممکن است به زیر آن نفوذ کند. این امر باعث تجمع باکتریها و حمله به دندانهای سالم میشود. از آنجایی که دندان پوسیده شده، ممکن است شروع به حس کردن درد و حساسیت دندان کنید.
درد و ورم
هر زمان که روکش دندان باعث ایجاد ورم و درد در لثه شد، زمان آن است که آن را عوض کنید.
پسروی خط لثه
احتمال تجمع پلاک و باکتریها در اطراف روکش دندان زیاد است. این امر باعث عفونت لثه که مسبب تحلیل رفتن لثه است، میگردد.
دلایل زیبایی
گاهی برای مسائل زیبایی نیاز به تعویض روکش دندان دارید. مثلاً، اگر روکش دندان تغییر رنگ دهد یا رنگ آن نسبت به دیگر دندانها تغییر کند.
چگونگی تعویض روکش دندان
فرایند برداشتن یا تعویض روکش دندان نسبتاً ساده و بدون درد است. این فرایند سه مرحله دارد: ارزیابی، درمان و در نهایت تعویض یا تنظیم.
شرایط روکش فعلی شما، مقدار کاری که باید روی دندان انجام شود را مشخص میکند. روکشهای سرامیکی نسبت به روکشهای فلزی بیشتر مستعد لب پر شدن و شکستن هستند. برای روکش گذاری مجدد از چسبهایی برای ضعیف کردن سیمان دندان استفاده میشود. هر زمان که این مورد انجام شد، روکش قبلی برداشته میشود.
زمانی که عصب کشی انجام شد، دندانپزشک دندان را برای قالب گیری آماده میکند. سپس قالب دندان به لابراتوار دندانپزشکی ارسال شده تا روکش جدید ساخته شود.
دو تا سه هفته زمان میبرد تا روکش در لابراتوار ساخته شود. تا زمانی که روکش دائمی شما آماده شود، روکش موقت از جنس سرامیک با اکریلیک روی دندان قرار داده میشود. در این دوره زمانی، دندانپزشکان معمولاً از شما میخواهند که مراقبتهای دندانی بیشتری داشته باشید. بنابراین، حتماً به خوبی مراقب دندان خود باشید و غذاهای سفت نجوید.
در طی جلسه بعدی، روکش موقت دوباره ارزیابی شده و هر گونه بینظمی بررسی میگردد. روکش موقت برداشته میشود و روکش جدید در جای آن قرار میگیرد.
دو هفته پیش رو مهم هستند، بنابراین دندانپزشک توصیه میکند که مراقبت بیشتری از روکش دندان خود داشته باشید اگر در هنگام گاز زدن چیزی حس ناهمترازی دارید، در اولین فرصت به دندانپزشک اطلاع دهید.
مراقبت های بعد از تعویض روکش دندان
باید از خوردن غذاهای چسبنده و سفت یا جویدن آدامس در 24 اول پس از تعویض روکش خودداری کنید تا روکش به خوبی به دندان بچسبد. مسواک زدن بلامانع است، اما بیماران باید در طی دوره بهبودی به آرامی نخ دندان بکشند. دندان و لثه ممکن است در روزهای اول درد داشته باشند، بنابراین دندانپزشکان اغلب توصیه میکنند که بیماران در طی دوره ریکاوری غذاهای نرم بخورند.
هزینه تعویض روکش دندان
همانطور که قبلتر ذکر شد، تعویض روکش دندان به طور ویژهای همانند گذاشتن آن است. بنابراین، هزینه تعویض روکش در درجه اول به مواد مورد استفاده که ممکن است سرامیک، چینی، فلزی یا ترکیبی از اینها باشد بستگی دارد. علاوه بر هزینه روکش جدید، باید هزینه برداشتن روکش قدیمی را نیز در نظر بگیرید که به جایی که زندگی میکنید و مهارت پزشک شما بستگی دارد.
نتیجه گیری
با توجه به نکات ذکر شده، باید مراقب روکش دندان خود باشید، مخصوصاً وقتی که علائمی مشاهده میکنید یا میدانید بیش از 5 سال است که روکش را گذاشتهاید.
سوالات پرتکرار
برای تعویض روکش آیا نیاز به بیحسی دارید؟
دندانپزشک عمومی (با برداشتن مقداری از مینای دندان) باید دندان را برای قرار دادن روکش آماده کند. قبل از شروع درمان، دندانپزشک بافت نرم را با بیحسی موضعی، بیحس میکند تا این فرایند را برای بیمار آسان کند.
چقدر طول میکشد تا روکش تعویض شده خوب شود؟
بعد از تعویض روکش دندان، دوره بهبودی معمولاً چند روز است. بیماران ممکن است مقداری التهاب، درد یا سوزش را بعد از درمان حس کنند که باید در عرض یک یا دو هفته رفع گردد. چند بار آبکشی با آب نمک گرم در روز برای کمک به کاهش ورم لثهها توصیه میگردد.
اگر روکش دندان افتاد، چگونه متوجه شوم؟
اگر روکش دندان بیفتد، تغییرات آن را در زمانی که چیزی گاز میگیرید، مینوشید یا زبان خود را درون دهان میچرخانید متوجه خواهید شد. اگر متوجه حرکتی شدید، نیاز به مراجعه فوری به دندانپزشک دارید، زیرا روکشها نباید اصلاً حرکت کنند.
آیا ماندگاری روکش دندان میتواند همیشگی باشد؟
اکثر روکشهای دندانی بدون هیچ مشکلی تا 15 سال به خوبی دوام میاورند. اما با مراقبت درست، میتوانند مدت زمان بیشتری باقی بمانند. اگر بهداشت دهان و دندان خوبی دارید، در حقیقت میتوانند تمام عمر باقی بمانند. مواد روکشهای دندانی جدید برای تعادل ایجاد کردن بین ظاهر و دوام طراحی شدهاند.
تعویض روکش دندان چقدر درد دارد؟
در مجموع، اکثر بیماران فقط درد خفیف و مقداری آزردگی را بعد از تعویض روکش دندان خواهند داشت. هرچند بعد از این کار، خوردن و آشامیدن نسبتاً بیخطر است، اما دندانپزشکان معمولاً توصیه میکنند تا از خوردن مواد بسیار سرد و داغ و همچنین مواد جویدنی و ترد یا غذاهای سفت خودداری کنید.