درمانگاه دندانپزشکی حکیم قم

پیوند لثه چیست و با چه روش‌هایی انجام می‌شود؟ + هزینه عمل

پیوند لثه چیست و با چه روش‌هایی انجام می‌شود؟ + هزینه عمل

جراحی پیوند لثه، روشی است که برای معالجه عقب نشینی و تحلیل لثه، به کار برده می‌شود. عمل پیوند لثه، ریشه دندان‌هایی را که در معرض دید قرار گرفته‌اند، می‌پوشاند، به لثه حجم می‌دهد و سلامت دهان و دندان‌ها را بازیابی می‌کند. بعد از این عمل، معمولا یک تا دو هفته طول می‌کشد تا لثه‌ها کاملا بهبود پیدا کنند. جراحی پیوند لثه، در اکثر موارد موفقیت آمیز بوده و احتمال ابتلا به سایر بیماری‌های حاد لثه را کم می‌کند.

در این مقاله، به بررسی روش‌های پیوند لثه، و هزینه‌های آن می‌پردازیم.

پیوند لثه چیست؟

پیوند لثه چیست؟

این جراحی معمولا برای پوشاندن ریشه‌های دندان، که در اثر تحلیل رفتن لثه دیده می‌شوند و جلوگیری از عقب نشینی بیشتر لثه‌ها پیشنهاد می‌شود؛ این جراحی، با قرار دادن بافت جدید در ناحیه لثه‌های از دست رفته انجام می‌شود.

بافت مورد نیاز برای پیوند لثه را می‌توان از نواحی مختلفی تامین کرد؛ اما به طور معمول، دهان را بی‌ حس می‌کنند و بافت را از سقف دهان(کام)، برمی‌دارند؛ سپس این بافت را با نخ‌های بسیار ظریف، بر روی محل مورد نظر، بخیه می‌زنند.

پیوند لثه چه زمانی لازم است؟

اگر لثه‌های شما خیلی عقب رفته باشند، کاندید جراحی پیوند لثه هستید. با این وجود، قبل از انجام جراحی، باید یک مشاوره با دندانپزشک انجام دهید تا مطمئن شوید که جراحی پیوند لثه، بهترین راه برای رفع مشکل شما هست یا خیر.

قبل از انجام جراحی پیوند لثه، باید مشکلات دندانی دیگر خود را درمان کنید تا از سلامت کامل لثه‌ها و دندان‌ها، اطمینان حاصل نمائید. همچنین، اگر سیگار می‌کشید، بهتر است آن را ترک کنید؛ زیرا سیگار کشیدن موفقیت عمل پیوند شما را به خطر می‌اندازد و عوارض جانبی ایجاد می‌کند.

مزایای پیوند لثه

مزایای پیوند لثه

اگر جراحی پیوند لثه، توسط یک جراح دندانپزشک ماهر انجام شود، سلامت دهان و دندان‌ها را تامین می‌کند و به زیبا سازی لبخند شما کمک می‌‌نماید. به علاوه، این جراحی مزایای دیگری نیز دارد از جمله:

  • بافت لثه‌ها را تقویت کرده و آن‌ها را روی دندان‌ها تثبیت می‌کند.
  • از آسیب رسیدن به ریشه دندان جلوگیری می‌کند.
  • حساسیت دندانی را کاهش می‌دهد.
  • لبختد شما را زیباتر می‌کند.
  • احتمال پوسیدگی دندان را کاهش می‌دهد.

نکات مهم پیش از جراحی پیوند لثه

نکات مهم پیش از جراحی پیوند لثه

در روز عمل جراحی پیوند لثه، نیازی نیست که پرهیز داشته باشید و یا برنامه غذایی خود را تغییر دهید؛ فقط باید به مطب مراجعه نمائید. دندانپزشک، نوع پیوند لثه را مشخص می‌کند.

بهتر است که برای جراحی، کسی شما را به مطب ببرد و بعد از عمل به خانه برساند و یا تاکسی بگیرید؛ زیرا شما تحت تاثیر داروهای مسکنی هستید، که برای تسکین درد به شما داده شده، پس بهتر است که رانندگی نکنید.

نحوه انجام جراحی پیوند لثه

سه نوع پیوند لثه وجود دارد. نوع پیوندی که دندانپزشک، انتخاب می‌کند به مشکلات خاص لثه‌های شما بستگی دارد. انواع روش‌های پیوند لثه عبارتند از:

پیوند لثه بافت همبند

این رایج‌ترین روش پیوند لثه است که برای معالجه تحلیل رفتن لثه‌، به کار برده می‌شود. در این عمل، جراح، یک تکه از پوست سقف دهان را می‌برد و بافت همبند زیر آن (ساب اپیتلیال) را برمی‌دارد و سپس این بافت همبند را به بافت لثه در اطراف ریشه دندان بخیه می‌زند. بعد از برداشتن بافت همبند (پیوند) از زیر برش سقف دهان، پوست کام بخیه می‌شود.

پیوند لثه آزاد

مانند پیوند لثه بافت همبند، بافت لازم برای پیوند لثه آزاد نیز، از سقف دهان گرفته می‌شود؛ اما به جای ایجاد یک برش و برداشتن بافت زیر آن، مقدار کمی از بافت سقف دهان، به طور مستقیم برداشته و به لثه تحت درمان، بخیه می‌شود. این نوع پیوند لثه، در بیمارانی انجام می‌شود که لثه‌های باریکی دارند و برای ترمیم آن، نیاز به بافت پیوندی بیشتری دارند.

پیوند لثه پدیکل

در پیوند لثه پدیکل، به جای برداشتن بافت پیوند از سقف دهان، از بافت لثه اطراف محل پیوند برداشته می‌شود. قطعه برش که پدیکل نامیده می‌شود، فقط تا اندازه‌ای بریده می‌شود که لبه لثه سر جای خود باقی بماند. سپس لثه را می‌کشند تا روی ریشه دندان را بپوشاند و بعد آن را بخیه می‌زنند. این روش فقط در افرادی قابل اجرا است که مقدار زیادی بافت لثه در اطراف دندان خود دارند.

مراقبت‌های پس از جراحی پیوند لثه

بیمار می‌تواند با انجام کارهای زیر به بهبودی سریعتر خود کمک کند:

  • اجتناب از مسواک زدن و نخ دندان کشیدن، در محل پیوند لثه
  • استفاده از دهانشویه‌های مخصوص، که مانع از تشکیل پلاک‌های دندانی شود.
  • مصرف آنتی بیوتیک برای جلوگیری از عفونت لثه
  • اجتناب از انجام تمرینات ورزشی شدید
  • خودداری از خوردن غذاهایی که جویدن آن‌ها سخت است.
  • غذاهای نرم و خنک، مانند تخم مرغ، ماست، پنیر، بستنی و پاستا بخورید.
  • سیگار نکشید

معمولا بهبودی بعد از پیوند لثه، سریع است و یک تا ۲ هفته طول می‌کشد تا کاملا خوب شود.

عوارض جراحی پیوند لثه

عوارض جراحی پیوند لثه

جراحی پیوند لثه، معمولا عوارض جانبی ندارد؛

با این وجود، در بعضی افراد، موارد زیر ممکن است رخ دهد:

  • خونریزی لثه
  • تورم لثه‌ها
  • لق شدن دندان‌ها (البته این موقتی است)
  • حساسیت دندانی
  • ایجاد فضاهایی در بین دندان‌ها
  • عفونت

گاهی اوقات، بافت پیوند، به خوبی به محل پیوند نمی‌چسبد. با این که این عارضه، بسیار نادر است، اما اگر رخ دهد، بیمار نیاز به جراحی مجدد خواهد داشت.

بعضی از بیماران، بعد از جراحی پیوند لثه، از شکل لبخند خود راضی نیستند. در این صورت، پریودنتیست می‌تواند شکل و ظاهر لثه‌های شما را تغییر دهد.

هزینه پیوند لثه

هزینه‌ جراحی پیوند لثه، به عوامل مختلفی بستگی دارد. با عکسبرداری اشعه ایکس و تشخیص دندانپزشک، بعضی از این عوامل تعیین می‌شوند. یکی از عوامل، نوع بی حسی مورد نیاز شما است؛ به این معنا که، استفاده از بی حس کننده موضعی کافی است یا شما نیاز به آرامبخش دارید؟

محل پیوند لثه، عامل بعدی در میزان هزینه‌ها است. یعنی، کجای سقف دهان برای برداشتن بافت پیوند بهتر است؟ پیوند در کجای دهان انجام می‌شود؟ پشت یا جلوی دهان؟ محل قرار گیری پیوند در دهان، در زمان جراحی پیوند، و سختی عمل تاثیر دارد.

آیا جراحی پیوند، تنها برای ریشه یک دندان انجام می‌شود، یا برای چند دندان؟ هرچه تعداد ریشه دندان، بافت پیوند و بخیه بیشتری، در کار باشد و هر چقدر جراحی طول بکشد، هزینه جراحی پیوند لثه، بالاتر می‌رود.

سؤالات متداول

جراحی پیوند لثه چقدر طول می‌کشد؟

زمان این جراحی، به تعداد دندان‌هایی که دچار تحلیل لثه شده‌اند، بستگی دارد. اگر فقط به یک پیوند لثه نیاز داشته باشید، جراحی، حدود یک ساعت طول می‌کشد. اما اگر به چند پیوند لثه، در نقاط مختلف دهان خود نیاز داشته باشید، مدت بیشتری طول می‌کشد.

آیا جراحی پیوند لثه درد دارد؟

دندانپزشک، دهان شما را در هنگام جراحی پیوند لثه، بی حس خواهد کرد، بنابراین دردی را احساس نمی‌کنید. اما ممکن است که بعد از جراحی مقداری درد داشته باشید؛ دندانپزشک به شما دستوراتی خواهد داد و داروهایی برای شما تجویز می‌کند تا درد شما را کاهش دهد.

چه مدت بعد از جراحی پیوند لثه، می‌توانم روال عادی زندگی را از سر بگیرم؟

باید تا یک هفته بعد از جراحی، از فعالیت‌های شدید، ورزش و بلند کردن اجسام سنگین، اجتناب کنید؛ زیرا این فعالیت‌ها ضربان قلب را افزایش می‌دهند و منجر به درد، خونریزی و تورم می‌شوند. حتما قبل از شروع مجدد این فعالیت‌ها، از جراح خود اجازه بگیرید. بعد از یک یا دو روز پس از جراحی پیوند لثه، می‌توانید به مدرسه یا سر کار بروید.

آیا نتایج جراحی پیوند لثه دائمی است؟

اگر به طور مداوم از بهداشت و سلامت دهان و دندان خود مراقبت کنید، می‌توانید انتظار داشته باشید که پیوند لثه شما به طور دائمی باقی بماند. باید با یک مسواک نرم، مسواک بزنید و در زمان مسواک زدن فشار زیادی به لثه‌ها وارد نکنید.

بعد از جراحی پیوند لثه چگونه بخوابیم؟

تا ۲ شب بعد از عمل پیوند لثه، در هنگام خوابیدن، سر خود را بالاتر از سطح قلب نگه دارید؛ اگر سر خود را به جایی تکیه دهید بهتر است؛ این کار تورم بعد از عمل جراحی پیوند لثه را کاهش می‌دهد و هرچه تورم لثه‌ها کمتر باشد، درد آن‌ها نیز کمتر است.

آیا روش دیگری برای جایگزینی، جراحی پیوند لثه وجود دارد؟

یک جایگزین مناسب برای روش جراحی سنتی پیوند لثه، روشی به نام جراحی پین‌هول است. این یک روش کم تهاجمی است که در آن با ایجاد یک سوراخ کوچک در خط لثه از عقب نشینی و تحلیل لثه جلوگیری می‌شود.

آیا لثه‌ها بعد از جراحی پیوند لثه رشد می‌کنند؟

بله، بعد از پیوند لثه، بافت پیوندی با لثه شما به هم متصل شده و رشد می‌کنند؛ در نتیجه اثرات تحلیل لثه را برطرف کرده و از ریشه دندان‌ها محافظت می‌نمایند.

مقالات مرتبط
Share on whatsapp
اشتراک گذاری در واتساپ
Share on twitter
اشتراک گذاری در توئیتر
Share on telegram
اشتراک گذاری در تلگرام
فهرست مطالب
تماس با درمانگاه حکیم