درمانگاه دندانپزشکی حکیم

علت سیاه شدن دندان چیست؟ | بررسی عوامل و درمان‌های موثر

علت سیاه شدن دندان چیست؟ بررسی عوامل و درمان‌های موثر

سیاه‌شدن دندان و لکه‌های روی دندان مشکلات رایجی هستند که به دلایل مختلفی به وجود می‌آیند. دندان‌های سیاه‌شده مسلماً برای خیلی‌ از افراد عامل خجالت‌زدگی بوده که ظاهر او را تحت تأثیر قرار داده و برای همین فرد به دنبال راه حل‌هایی موثری برای رفع این مشکل می‌رود. سیاه‌شدن دندان که می‌تواند از لکه‌های سطحی تا سیاه‌شدن ذاتی متغیر باشد از عوامل خارجی و شرایط داخلی در فرد ناشی می‌شود. خبر خوب این است که خیلی از این لکه‌ها قابل درمان و قابل پیشگیری هستند. در این جا دلایل سیاه‌شدن دندان و لکه‌های روی دندان را با هم بررسی می‌کنیم و خواهیم گفت چه کارهایی باید انجام دهید تا دندان‌هایتان به درخشندگی روز اول برسند.

عوامل بروز سیاه‌شدن دندان چیست؟

عوامل بروز سیاه‌شدن دندان چیست؟

اساساً دو نوع سیاه‌شدن (بروز لکه‌های سیاه) در دندان‌ها داریم: لکه‌های داخلی و لکه‌های خارجی

  • لکه‌های خارجی: لکه‌های خارجی یعنی سیاه‌شدن خارجی دندان که روی بیرونی ترین سطح مینای دندان را درگیر می‌کند. دندان‌پزشک شما معمولاً تمام لکه‌های خارجی یا سطحی را حین چکاپ دندان‌پزشکی از بین می‌برد. اگر فردی هستید که معمولاً دچار لکه‌های خارجی می‌شوید، قبل و بعد از انجام کار روی دندانتان متوجه تفاوت چشمگیری خواهید شد.
  • لکه‌های داخلی: لکه داخلی نوعی سیاه‌شدن دندان است که داخل آناتومی ‌دندان اتفاق می‌افتد. یعنی دیگر شبیه به تجمع لک روی قسمت خارجی دندان که دندان‌پزشک به راحتی آن را پاک کند نیست. لکه‌های داخلی خیلی سخت‌تر از بین می‌روند.

سیاه‌شدن دندان می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد: از دلایل ساده گرفته مثل عدم رعایت بهداشت دهان و دندان تا بیماری‌های زمینه‌ای. فارغ از این که سیاه‌شدن داخلی یا خارجی باشد، دلیلش معمولاً یکی از عوامل زیر است:

غذاها و نوشیدنی‌ها

غذاها و نوشیدنی‌ها

در اکثر موارد، لکه‌های روی دندان به خاطر نوع غذاها و نوشیدنی‌هایی که مصرف می‌کنید به وجود می‌آیند. هر چیزی که یک پیراهن سفید را لک کند این پتانسیل را دارد که مینای دندان شما را هم سیاه کند خصوصاً اگر آن را زیاد مصرف کنید مثل قهوه یا چای پررنگ و همین‌طور رنگ‌دانه‌های غذایی مانند رب گوجه یا کچاپ.

کمتر مصرف‌کردن و شستشوی مرتب دهان نکات کلیدی برای درمان و پیشگیری هستند. یعنی بعد از نوشیدن نوشیدنی‌های پررنگ دهانتان را با آب بشوئید. اگر ممکن بود سعی کنید از نی برای نوشیدن استفاده کنید تا مایع خیلی با قسمت جلویی دندان‌های شما تماس پیدا نکند. سفیدکردن حرفه‌ای دندان بهترین راه برای حذف هر گونه لکه از روی دندان‌های شماست.

بهداشت ضعیف دهان و دندان

بهداشت ضعیف دهان و دندان

وقتی که آن طور که باید و شاید مسواک نزنید یا نخ نکشید، باعث می‌شود پلاک روی دندان‌های شما برای مدت طولانی باقی بماند. رفته‌رفته باکتری‌ها ظاهر مینای دندان شما را تغییر خواهند داد که دلیلش یا لکه‌های داخل جرم دندان یا تغییرات فیزیکی‌ای است که در مینای دندان شما به وجود می‌آورند (مانند کاهش مواد معدنی و پوسیدگی دندان).

حتماً باید دو بار در روز حداقل برای دو دقیقه مسواک بزنید مخصوصاً در راستای خط لثه که بیشترین تجمع پلاک وجود دارد. اما نخ‌کشیدن را هم نباید فراموش کنید. نخ دندان نواحی بین دندان‌ها را تمیز می‌کند که مسواک چنین قابلیتی ندارد. از آن جایی که پوسیدگی‌ها معمولاً اول بین دندان‌ها، در طول لثه، یا در سطوح جونده ایجاد می‌شوند، به این سه ناحیه باید حین تمیزکردن دندان‌هایتان توجه ویژه‌ای داشته باشید. همین‌طور می‌توانید از دندان‌پزشکتان درخواست مکمل فلوراید بکنید چون به مقابله با پوسیدگی دندان کمک می‌کند.

کشیدن سیگار، ویپ، یا استعمال تنباکو یا دخانیات

کشیدن سیگار، ویپ، یا استعمال تنباکو یا دخانیات

این مورد خیلی مهم است. یکی از مشکل سازترین دلایل سیاه‌شدن دندان استفاده از تنباکو خصوصاً سیگارکشیدن است. اما جویدن تنباکو و استفاده از ویپ هم در این مسئله مقصر هستند. هر زمانی که شما این محصولات تیره را در دهانتان قرار می‌دهید یا بارها و بارها آن‌ها را استنشاق می‌کنید، باعث می‌شود ذرات لکه وارد حفرات/لوله‌های کوچک موجود در دندان‌ها بشوند. ورود این ذرات به لباس‌ها و حتی رنگ و اثاثیه منزلتان هم که بر کسی پوشیده نیست.

شما می‌توانید از نوارهای سفیدکننده استفاده کنید البته که اثرشان موقتی است. اما بهترین و سالم‌ترین کار ترک تنباکو، سیگار، یا ویپ برای همیشه است. تیم دندان‌پزشکی و یا پزشکی شما می‌توانند به شما برنامه‌ای برای ترک تنباکو ارائه دهند. مسلماً که انجام این کار به زمان احتیاج دارد و شما باید صبور باشید. ترک ناگهانی خیلی گزینه مناسبی نیست.

پوسیدگی دندان

پوسیدگی دندان

باکتری‌های پلاک و جرم‌های دندان مواد قندی‌ای که از داخل دهان عبور می‌کنند را می‌خورند. سپس اسیدهایی تولید می‌کنند که مینای دندان را تضعیف می‌کنند. این ماهیت ضخیم و لایه‌ای پلاک و جرم باعث می‌شود که این اسیدها برای مدت طولانی به دندان‌ها بچسبند.

با تضعیف مینای دندان توسط اسید، لایه‌های زردرنگ زیر دندان مشخص‌تر خواهند شد. یعنی دندان گاهاً زرد-قهوه ای رنگ به نظر می‌رسد. اگر پوسیدگی خیلی شدید باشد، اسید می‌تواند نوعی حفره را در دندان ایجاد کند که کاملاً تیره خواهد بود.

خیلی از افراد لکه‌های تیره‌رنگ را دور لبه‌های پرشدگی دندان یا روکش آن تجربه می‌کنند که در واقع یعنی باکتری‌ها از طریق درزها وارد دندان شده‌اند.

اصولاً پوسیدگی‌ها یا حفرات دندانی فرد را معذب می‌کنند و اگر بزرگ شوند، دردناک هم خواهند شد. پوسیدگی اغلب باعث بیرون‌زدگی ریشه یا عصب شده و برای همین این دندان‌ها اغلب نسبت به غذا و نوشیدنی‌های سرد و داغ حساس می‌شوند.

درمان پوسیدگی دندان بستگی به شدت آن دارد. دندان‌پزشک می‌تواند درمان‌های فلوراید مثل دهان‌شویه یا وارنیش را تجویز کند تا پوسیدگی دندان خفیف را برطرف کند. اگر داخل دندانتان حفره داشته باشید نیاز به پرکردن آن خواهید داشت. اگر پوسیدگی دندان به باف نرم (پالپ) در وسط دندان شما رسیده باشد، احتمالاً نیاز به درمان کانال ریشه خواهید داشت. گاهاً دندان پوسیده باید کشیده شود.

پیش‌گیری کار ساده‌ای است و فقط شما باید بهداشت دهان و دندانتان را رعایت کنید و از مصرف بیش از حد غذاها و نوشیدنی‌های حاوی قند پرهیز کنید.

کمبود ویتامین

گاهاً ما سیاه‌شدگی دندان را به خاطر مصرف یک سری ویتامین یا مکمل می‌بینیم. اما همین مسئله در کمبود ویتامین هم به چشم می‌خورد. وقتی در بدن شما سطوح کافی ویتامین‌های مختلف وجود نداشته باشد، می‌تواند سطح کلسیم را در کنار تراکم دندان و استخوان تغییر دهد. ویتامین سی و ویتامین دی تنها دو مثال مهم در این مقوله هستند. البته مشاهده سیاه‌شدگی و لک به خاطر کمبود ویتامین خیلی شایع نیست اما می‌تواند در فردی که به شدت دچار سوءتغذیه بوده یا اختلالات خوردن شدید دارد اتفاق بیفتد. همین‌طور می‌تواند نوعی واکنش زنجیره‌ای را راه بیاندازد به طوری که (وقتی که عفونت‌های دیگری مثل بیماری لثه به آن اضافه می‌شود) شاید تجمع پلاک یا پوسیدگی عامل اصلی سیاه‌شدن باشد (و نه خود کمبود ویتامین). در غیر این صورت، کمبود آن قدر شدید خواهد بود که پزشکتان ناهنجاری‌هایی را در بافت‌های استخوانی و قسمت‌های دیگر بدنتان خواهد دید.

همیشه به اندازه کافی از مکمل‌های ویتامین و مواد معدنی استفاده نمایید. خصوصاً اگر باردار هستید یا آن‌ها را به نوزادتان می‌دهید. همین طور به اندازه کافی باید در معرض نور طبیعی آفتاب قرار بگیرید تا ویتامین دی مورد نیاز بدنتان را تأمین کنید. اگر سوالی درباره کمبود ویتامین دارید، حتماً با پزشکتان در میان بگذارید.

درمان کانال ریشه

درمان کانال ریشه

یک سری از مواد دندانی مانند آمالگام نقره که در پرکردن دندان با مواد فلزی استفاده می‌شود، می‌توانند باعث خاکستری به نظر رسیدن دندانتان بشوند. درمان کانال ریشه نیز می‌تواند باعث سیاه‌شدن دندان در برخی موارد شود. سیاه‌شدن دندان پس از درمان کانال ریشه به خاطر سیاه‌شدن دنتین (لایه زیرین مینای دندان) یا باقی مانده ماده پرکننده کانال ریشه است.

  • لکه‌های دنتین: وقتی که پالپ (یعنی بافت زنده، اعصاب و عروق خونی) موجود در دندان شما می‌میرد، می‌تواند باعث سیاه‌شدن دنتین شود. دنتین هم لایه زیرین مینای دندان شماست. اگر دندان‌پزشک حین درمان کانال ریشه، پالپ عفونی شده را کاملاً تمیز نکند، باعث سیاه‌شدن دنتین می‌شود.
  • باقی مانده‌های ماده پرکننده کانال ریشه: اگر دندان‌پزشک ماده پرکننده در روکش دندان را کامل تمیز نکند، یک سری از مواد فیلر کانال ریشه باعث تسریع تیره‌شدن دندان می‌شوند. اما یک دندان‌پزشک زیبایی ماهر می‌داند که باید ماده پرکننده را تمیز کند تا سرعت فرآیند سیاه‌شدن کاهش بیابد.

بلیچینگ داخلی باعث روشن‌تر شدن دندان کانال ریشه‌ای تیره‌شده می‌شود. پس از بلیچینگ، دندان‌پزشک زیبایی با یک متخصص سرامیک باتجربه هم‌کاری می‌کند تا نوعی روکش یا ونیر چینی (پرسلن) بسازد که کاملاً با ویژگی‌ها و رنگ دندان طبیعی شما هم‌خوانی دارد. دندان‌پزشک اصولاً به سراغ درمان تهاجمی ‌نخواهد رفت مگر آن که شما عفونت دندانی پیش رفته داشته باشید یا آسیب تازه‌ای به دندانتان وارد کرده باشید. در عوض، دندان‌پزشک معمولاً اگر خودش یا متخصص درمان اندو (درمان ریشه) نتواند دندانتان را نجات دهد به شما ایمپلنت دندانی را پیشنهاد خوهد کرد.

داروها

داروها

یک سری داروی خاص وجود دارند که می‌دانیم باعث سیاه‌شدن یا تغییر رنگ دائمی ‌مینای دندان شما خواهند شد. بعضی از این داروها آن قدر بد هستند که دیگر تجویز نمی‌شوند یا صرفاً به یک سری بیمار خاص داده می‌شوند. مثال مهم آن تتراسایکلین است. این آنتی‌بیوتیک می‌تواند اگر برای یک خانم باردار یا کودکان کم سن و سال تجویز شود برای همیشه رنگ دندان را تغییر داده و کاری کند که آبی، قهوه ای یا خاکستری به نظر بیاید. داروهای دیگر معمولاً باعث سیاه‌شدن موقتی می‌شوند که حین پاکسازی توسط دندان‌پزشک به راحتی از بین می‌روند. مثال آن کلرهگزیدین است که نوعی دهان‌شویه برای کمک به درمان عفونت‌های اطراف دندانی (پریودنتال) شدید است.

برخی داروها مثل آنتی‌هیستامین‌ها و داروهای ضدفشار خون نیز می‌توانند باعث سیاه‌شدن دندان شوند.

همیشه داروها را طبق دستور پزشک مصرف کنید، یعنی نه بیشتر و نه کمتر. همین طور اگر فکر می‌کنید احتمالاً باردار هستید حتماً به پزشک و داروسازتان بگویید. اگر دندان‌پزشک شما دهان‌شویه کلرهگزیدین تجویز کرد، بیشتر از روزهای تجویزشده مصرف نکنید و حتماً ظرف چند ماه آینده با مراجعه به دندان‌پزشک دندان‌هایتان را تمیز کنید.

درمان سرطان

درمان سرطان

برخی افراد معتقدند که داروهای شیمی‌درمانی می‌توانند باعث سیاه‌شدن دندان‌هایتان شوند. اما آن چه که حین درمان سرطان می‌بینیم معمولاً افزایش پوسیدگی دندان به دلیل خشکی شدید دهان حین درمان است. خشکی دهان یا Xerostomia شانس بروز پوسیدگی را افزایش می‌دهد چون در طول روز بزاق کافی در دهان شما وجود ندارد. اگر قرار است تحت شیمی‌درمانی قرار بگیرید، حتماً با دندان‌پزشکتان مشورت کنید تا برای شما یک برنامه درمانی پیش‌گیرانه جامع تهیه کند.

هر فردی که قرار است تحت شیمی‌درمانی یا رادیوتراپی قرار بگیرد باید حتماً به دندان‌پزشکش مراجعه کند. یعنی پوسیدگی‌های فعال باید هر چه زودتر درمان شوند. بعد از آن حتماً باید به کمک مصرف روزانه فلوراید بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید تا شانس بروز پوسیدگی دندان حین فرآیند درمان کاهش یابد. در غیر این صورت، نبود بزاق شما را به شدت در معرض بروز پوسیدگی‌های جدید قرار می‌دهد حتی اگر در گذشته بهداشت دهان و دندانتان را خیلی عالی رعایت می‌کردید.

سیاه‌شدن ناشی از بالارفتن سن

با افزایش سن، دندان‌های ما کم‌کم نسبت به دهه‌های گذشته زندگی تیره و زردتر می‌شوند. این موضوع کاملاً طبیعی است و معنایش این نیست که مشکلی در دندان‌های شما وجود دارد. اما برای خیلی افراد حس خودآگاهی آزاردهنده‌ای ایجاد می‌کند. اگر قبلاً زیاد سیگار می‌کشیدید، می‌تواند باعث پیرتر به نظر رسیدن دندان‌هایتان شود که اساساً یعنی باعث پیری زودرس لبخند شما می‌شود.

سیاه‌شدن دندان ناشی از سن معمولاً راه حل ساده‌ای دارد. بهترین کار مشورت با دندان‌پزشکتان است تا بهترین نوع درمان سفیدکردن دندان را به شما پیشنهاد کند. هم می‌توانید سفیدکردن داخل مطب را انتخاب کنید و هم می‌توانید نوارهای پراکسید هیدروژن را تهیه کنید تا در منزل مصرف کنید. اگر سیاه‌شدگی شما زیاد باشد، استفاده از روکش یا ونیرهای دندانی نیز گزینه‌ای خوب برای پوشاندن فوری لکه‌ها یا ناهنجاری‌های مینای دندان است. انتخاب شما بستگی به این دارد که آیا صرفاً می‌خواهید مشکل رنگ دندان را حل کنید یا در کنار رنگ شکل دندان هم هم‌زمان برای شما مهم است.

آسیب فیزیکی یا تروما

آسیب فیزیکی یا تروما

اگر در نقطه‌ای از زندگی‌تان آسیبی به دهانتان وارد شده مثل ضربه‌خوردن حین بازی بیسبال، تصادف جاده‌ای، افتادن در حمام و غیره، شاید عوارض آن را تا چندین سال مشاهده نکنید. ناگهان آن دندان شروع به قهوه ای، خاکستری یا آبی‌شدن نسبت به دندان‌های اطرافش می‌کند. این لکه‌های ناشی از تروما چندین سال طول می‌کشد تا خودشان را نشان دهند، که دلیلش مرگ بسیار آهسته و تدریجی عصب دندان است.

دندانی که به خاطر آسیب فیزیکی سیاه می‌شود معمولاً نیاز به درمان کانال ریشه دارد (چون عصب دیگر زنده نیست). گاهاً بلیچینگ داخلی دندان گزینه خوبی برای کمک به براق‌شدن مینای دندان است. اما عموماً دندان‌پزشکان نوعی روکش چینی یا پرسلان روی دندانی که درمان کانال ریشه رویش انجام شده قرار می‌دهند.

فلوراید

فلوراید

اگر حین رشد دندان‌هایتان بیشتر یا کمتر از حد نیاز فلوراید مصرف کنید، می‌تواند باعث تجمع زیاد مواد معدنی یا کمبود مواد معدنی در مینای دندانتان شود. خود همین مسئله باعث بروز لکه‌های سفید و قهوه ای درسطح دندان‌های شما می‌شود. حتی شاید فرورفتگی‌هایی در مینای دندانتان ببینید. البته که عوارض جانبی تا مدت‌ها خودش را نشان نمی‌دهد، چون ناهنجاری‌ها زمانی اتفاق می‌افتند که دندان شما در مراحل اولیه رشد است و برای چندین سال خودش را نشان نخواهد داد.

تنظیم میزان فلوراید بسیار مهم است و به خاطر همین مسئله متخصصین دندان‌پزشکی همیشه نوشیدن آب شهری که فلوراید در آن وجود دارد را توصیه می‌کنند. آب چاه، آب معدنی، یا منابع آب دیگر ممکن است مناسب نباشند یعنی مقدار فلوراید آن‌ها گاهاً خیلی زیاد یا خیلی ناچیز است. اگر از سیستم آب چاه استفاده می‌کنید، پزشک یا دندان‌پزشک اطفال شما می‌تواند بر حسب سطوح مواد معدنی موجود در آب، مقدار مناسبی از فلوراید برای مکمل‌یاری تجویز کند.

یک سری بیماری خاص

بیماری‌هایی مثل بیماری‌های کبدی، سلیاک، کمبود کلسیم، اختلالات غذاخوردن و بیماری‌های متابولیک می‌توانند باعث سیاه‌شدن دندان شوند.

درمان سیاه‌شدن دندان

سفیدکردن دندان یا بلیچینگ

دندان‌پزشکان از درمان‌های مختلفی برای رفع سیاه‌شدن دندان استفاده می‌کنند که بستگی به عامل زمینه‌ای آن و این که آیا لکه‌ها لایه‌های بیرونی یا درونی دندان را تحت تأثیر قرار داده دارد.

سفیدکردن دندان یا بلیچینگ

دندان‌پزشکان شاید به شما درمان‌های سفیدکردن حرفه‌ای را به صورت درمان در مطب یا در خانه پیشنهاد کنند. این روش‌ها از پراکسید هیدروژن یا پراکسید کاربامید برای تجزیه لکه‌ها و کندن آن‌ها از دندان‌های شما استفاده می‌کنند. سفیدکردن حرفه‌ای بهترین اثربخشی را علیه لکه‌های سطحی (بیرونی) دارد. اما برخی از محصولات سفیدکننده می‌توانند لکه‌های دندانی عمیق (داخلی) را هم از بین ببرند.

بلیچینگ داخل مطب حدوداً یک ساعت زمان می‌برد. اکثر درمان‌های سفیدکردن در منزل نیاز به به‌کارگیری مواد برای 30 تا 60 دقیقه برای شش هفته دارند. هر کدام مزایا و معایب خودشان را دارند که دندان‌پزشک به شما گزینه مناسب را پیشنهاد خواهد کرد.

کامپوزیت

کامپوزیت

اگر دچار سیاه‌شدن عمیق دندان‌ها هستید که با بلیچینگ بهبود نیافت، دندان‌پزشک شما شاید باندینگ دندانی را پیشنهاد کند. در این کار، او از رزین کامپوزیتی هم‌رنگ دندان استفاده می‌کند تا دندان سیاه‌شده را بپوشاند.

باندینگ خیلی از گزینه‌های دیگری مثل روکش‌های پورسلان به صرفه‌تر است، اما شاید نیاز به یک سری ترمیم هر 5 تا 7 سال داشته باشید. اگر چند دندان سیاه‌شده دارید باندینگ دندانی خیلی گزینه مناسبی نخواهد بود.

روکش یا ونیر چینی (پرسلن)

روکش یا ونیر چینی (پورسلان)

اگر سیاه‌شدن دندان‌هایتان وسیع است که با بلیچینگ رفع نمی‌شود، روکش یا ونیر پرسلان گزینه مناسب‌تری برای شما خواهد بود. این پوسته‌های سرامیکی به رنگ دندان، نازک و در عین حال محکم هستند. دندان‌پزشک آن‌ها را به طور دائمی ‌روی سطوح جلویی دندان‌های شما می‌چسباند تا سیاه‌شدگی یا مشکلات زیبایی‌شناختی دیگر مثل لب‌پرشدن یا دندان‌های بدشکل را مخفی کند.

دندان‌پزشک باید روکش‌های پرسلان را هر 5 تا 15 سال تعویض کند. روکش‌ها برگشت‌پذیر نیستند.

روکش‌های دندانی

روکش‌های دندانی

گاهاً سیاه‌شدن دندان نشانه‌ پوسیدگی است. اگر علاوه بر سیاه‌شدگی، دندان‌هایتان ضعیف یا پوسیده شده، دندان‌پزشکتان احتمالاً به شما روکش دندان را پیشنهاد خواهد کرد.

روکش نوعی کلاهک به شکل دندان است که روی دندان شما تراز می‌شود و از آن در برابر آسیب‌های بیشتر محافظت می‌کند. روکش‌های دندانی به بهبود سلامت، کارکرد و همین طور ظاهر دندان‌ها کمک می‌کنند.

درمان سیاه‌شدن دندان در خانه

شما می‌توانید درمان‌های سفیدکردن دندان را که نیازی به نسخه ندارند از تقریباً هر داروخانه ای تهیه کنید. این محصولات شامل دهان شویه، خمیر، نوار و سینی‌های بلیچینگ است که خودتان درست می‌کنید.

درست است که برخی از محصولات بدون نسخه ایمن و موثر هستند، اما یک سری از آن‌ها می‌توانند به مینای دندان شما آسیب بزنند و دندان‌های شما را نسبت به پوسیدگی و خردگی آسیب‌پذیرتر کنند. به همین دلیل حتماً باید با دندان‌پزشکتان قبل از خرید این محصولات مشورت کنید.

به طور کلی، موادی که نباید مصرف کنید عبارت‌اند از:

  • جوش شیرین (سدیم بی کربنات)
  • ذغال فعال
  • اسید سیتریک

از درمان‌های خانگی مثل سرکه یا جوش شیرین روی دندان‌هایتان پرهیز کنید چون باعث آسیب به مینای دندان و لثه‌های شما می‌شود.

پیش‌گیری از سیاه‌شدن دندان

درست است که نمی‌توان از لکه‌های دندانی عمیق به خاطر تروما، دارو یا بیماری‌های مختلف پیش‌گیری کرد، اما نکاتی وجود دارند که به شما در کاهش ریسک لکه‌های سیاه رایج دندان کمک می‌کنند:

  • روزی دو یا سه بار دندان‌هایتان را با یک مسواک نرم و خمیردندان فلورایددار مسواک بزنید.
  • روزی یک بار نخ دندان بکشید.
  • آب زیاد بنوشید و دهانتان را بعد از مصرف نوشیدنی‌هایی که می‌توانند باعث سیاه‌شدن دندان شوند بشورید.
  • سیگار را ترک کنید.
  • به طور مرتب به دندان‌پزشکتان مراجعه کنید تا پاکسازی‌های سطحی و معاینات لازم را برای شما انجام دهد.

کلام آخر

سیاه‌شدن دندان (یعنی لکه‌های داخلی و خارجی) می‌تواند به دلایل مختلفی اتفاق بیفتد. حذف لکه‌های داخلی مشکل بوده و در قسمت داخلی دندان مشاهده می‌شوند، در حالی که لکه‌های خارجی روی سطح خارجی مینای دندان بوده و حین پاک‌سازی حرفه ای توسط دندان‌پزشک رفع می‌شوند. دلایل مختلفی برای سیاه‌شدن دندان وجود دارد مانند عوامل مربوط به رژیم غذایی، عدم رعایت درست بهداشت دهان و دندان، استفاده از تنباکو و همین طور داروها، درمان سرطان، تغییرات ناشی از سن، تروما، عدم تعادل در فلوراید، و یک سری بیماری خاص. گزینه‌های درمانی بر حسب میزان و ماهیت سیاه‌شدن، شامل بلیچینگ حرفه‌ای دندان‌ها، باندینگ دندانی، و روکش‌های پرسلان است. حتماً با یک دندان‌پزشک راجع به علت زمینه‌ای و درمان مناسب سیاه‌شدن دندان مشورت کنید. حفظ بهداشت دهان و دندان و چکاپ‌های دندان‌پزشکی منظم نیز به پیش‌گیری و درمان سیاه‌شدن دندان کمک می‌کند.

سوالات پرتکرار

علت سیاه‌شدن دندان کودکان چیست؟

دلیلش وجود نوعی پلاک باکتری‌یایی است که در محیط دهان کودکان زندگی می‌کند. کودکانی که مستعد آن هستند معمولاً با بیرون‌آمدن دندان‌های دائمی‌شان بر آن غلبه می‌کنند. باکتری‌هایی که بومی ‌محیط دهان هستند به مرور زمان تغییر می‌کنند. بهترین و تنهاترین راه برای خلاص‌شدن از این لکه‌های سیاه رعایت درست بهداشت دهان و دندان است.

علت سیاه‌شدن دندان نوزاد شیرخوار چیست؟

دندان شیرخواران می‌تواند به دلایل زیر سیاه شود:

  • عدم مسواک کافی
  • داورهای حاوی آهن، و مصرف تتراسایکلین در دوران بارداری یا شیردهی
  • آسیب به دندان
  • مینای ضعیف مادرزادی
  • استفاده بیش از حد از فلوراید

علت سیاه‌شدن دندان نوزاد با قطره آهن چیست؟

قطره‌های آهن معمولا قرمز‌_‌قهوه ای هستند و دندان نوزادان را سیاه می‌کنند یعنی نوعی لکه تیره روی دندان و گاهاً خطوط لثه باقی می‌گذارند. این نوع سیاه‌شدن دندان ممکن است فوراً بعد از مصرف قطره آهن یا در طول زمان اتفاق بیفتد.

علت سیاه‌شدن دندان پرشده چیست؟

وقتی مایعات زیر ماده پرکننده دندان نشت پیدا کنند، سیاه‌شدن و پوسیدگی ممکن است اتفاق بیفتد. نشتی شاید به صورت یک خط تیره دور لبه ماده پرکننده یا ناحیه تیره زیر خود ماده پرکننده به نظر بیاید. مواد پرکننده سفیدرنگ ممکن است در طول زمان به خاطر کشیدن سیگار، خشکی دهان یا مصرف غذاها و نوشیدنی‌های به شدت سیاه‌کننده، تیره‌تر شوند.

علت سیاه‌شدن دندان عصب‌کشی‌شده چیست؟

رایج‌ترین دلیلش این است که بافت پالپ (لایه موجود در مرکز دندان) داخل دندان باقی مانده. سیاه‌شدن زمانی اتفاق می‌افتد که این باقی‌مانده پالپ شروع به تجزیه‌شدن می‌کند.

علت سیاه‌شدن داخل دندان چیست؟

سیاه‌شدن داخل دندان زمانی اتفاق می‌افتد که ساختار درونی دندان، یعنی دنتین، تیره شده یا حالتی زردرنگ به خود می‌گیرد. که دلیلش موارد زیر است:

  • فلوراید بیش از حد در دوران کودکی
  • دندان لب‌پرشده
  • داروهایی مثل تتراسایکلین، داکسی‌سایکلین، یک سری از آنتی‌هیستامین‌ها، داروهای ضدروان‌پریشی و ضدفشارخون
  • شیمی‌درمانی

علت سیاه‌شدن دندان زیر روکش چیست؟

اکثر اوقات، سیاه‌شدن دندان به خاطر باکتری‌هایی است که به درون روکش دندان وارد می‌شوند. همین‌طور می‌تواند به دلیل عایق‌بندی ضعیف روکش باشد. حتی در برخی موارد می‌تواند نوعی پوسیدگی باشد.

علت سیاه‌شدن ریشه دندان چیست؟

وقتی که عروق خونی و اعصاب می‌میرند، ریشه رنگش قهوه‌ای تیره می‌شود. ذرات این ریشه مرده به درون دنتین نفوذ کرده و چون دنتین خیلی متخلخل است، باعث می‌شود که دنتین نیز تیره شود. در واقع چون مینای دندان نیمه‌شفاف است، رنگ دنتین مشخص می‌شود.

علت سیاه‌شدن دندان در ارتودنسی چیست؟

تجمع پلاک در پشت سیم‌های بریس و دور براکت‌ها و چسبیدن آن به دندان‌ها خیلی رایج است. در نهایت، این پلاک شاید به رسوب یا جرم تبدیل شود، که معمولاً قهوه ای یا زردرنگ است. اغلب اوقات، دندان‌هایی که دچار جرم یا رسوب شده‌اند می‌توانند باعث از بین رفتن مواد معدنی دندان شوند.

علت سیاه‌شدن دندان بعد از جرم‌گیری چیست؟

اگر مینای دندان حین جرم‌گیری کنده شود، دندان زردرنگ به چشم می‌آید، و اگر اصول بهداشت دهان و دندان درست رعایت نشود، در نهایت تیره خواهد شد. درمان این مشکل دنتین که با محیط بیرون تماس پیدا کرده از طریق بلیچینگ یا پاکسازی دندانی مشکل است.

علت سیاه‌شدن دندان با دهان شویه چیست؟

یک سری از دهان‌شویه‌ها رنگ‌دانه یا رنگ در خودشان دارند که اثر سوئی روی دندان‌ها داشته و باعث لکه‌هایی روی دندان‌ها می‌شوند که حالت “آبی‌مانندی” به یک یا چند دندان می‌دهند. این رنگدانه‌ها ممکن است اگر بهداشت دهان و دندان ضعیف باشد، راحتتر به دندان بچسبند.

علت سیاه‌شدن دندان در بارداری چیست؟

انتظار تغییرات ناگهانی و مداوم حین فرآیند بارداری وجود دارد. در بین این تغییرات ناگهانی در دندان‌ها، سیاه‌شدن نیز از این قائله مستثنی نیست. در طول بارداری، زنان معمولاً ویتامین‌ها و مواد معدنی مختلفی مصرف می‌کنند که می‌توانند باعث سیاه‌شدن دندان‌ها شوند.

علت سیاه‌شدن دندان همراه با درد دندان چیست؟

به احتمال زیاد، دندان شما دارد از بین می‌رود و دچار عفونت شده است. اگر آن را درمان نکنید، این دندان بیشتر درد گرفته و سیاه‌تر هم می‌شود. حتی می‌تواند اگر درست آن را ارزیابی و درمان نکنید، به موقعیت بسیار جدی‌ای تبدیل شود.

علت سیاه‌شدن ایمپلنت دندان چیست؟

همانند دندان‌های طبیعی‌تان، ایمپلنت‌های دندانی نوعی لایه بیرونی محافظت‌کننده دارند که آن‌ها را دست‌نخورده و سالم نگه می‌دارد. اگرچه لعاب آن ویژگی‌های ضدلک دارد، اما آسیب وسیع اثر منفی روی ایمپلنت‌ها گذاشته و باعث می‌شود که سیاه شوند.

مقالات مرتبط
Share on whatsapp
اشتراک گذاری در واتساپ
Share on twitter
اشتراک گذاری در توئیتر
Share on telegram
اشتراک گذاری در تلگرام
فهرست مطالب