انجام ایمپلنت دندان به روش قدیمی معمولا از طریق ایجاد برش و برداشتن بخشهایی از بافت لثه ایجاد میشد و طی این روند استخوان فک در معرض دید قرار میگرفت. این روش نوعی جراحی تهاجمی است که پس از انجام روشهای ذکر شده به لثه بخیه زده میشود.
زمانی که وضعیت استخوان فک مطلوب باشد میتوان ایمپلنت دندان را بدون برداشت یا برش کامل بافت لثه انجام داد. در این روش، تنها به لثه برش کوچکی زده میشود و پس از ان پایه ایمپلنت درون استخوان فک قرار میگیرد. در این روش میزان درد و خونریزی بسیار کمتر است و دیگر نیازی به بخیه و گذراندن دوران نقاهت نخواهید داشت. در این مقاله قصد داریم که روشهای کاشت ایمپلنت بدون جراحی را مورد بررسی قرار دهیم.
کاندیدهای مناسب برای ایمپلنت بدون جراحی
عوامل متعددی تعیین کننده این است که آیا شما مناسب کاشت ایمپلنت بدون جراحی هستید یا خیر، به عنوان مثال:
- سلامت لثه: موفقیت کاشه ایمپلنت دندان کاملا وابسته به سلامت بافت لثه است. بیماری پریودنتال و سایر مشکلات لثه ممکن است عوارض ناشی از کاشت را افزایش دهد. مواردی نظیر التهاب لثه باید قبل از کاشت ایمپلنت دندان بررسی و درمان شود.
- تراکم استخوان: ایمپلنت که در فک کاشته میشود برای حمایت نیاز دارد که به استخوان اطراف تکیه کند. در نتیجه بافت کافی استخوان فک احتمال کاشت ایمپلنت موفقیت آمیز را افزایش خواهد داد.
- سلامت دهان و دندان: سلامت دهان یکی از اصلیترین ضروریات برای داشتن لبخندی سالم است و برای ایمپلنت دندان باید دارای لثه و دهان سالم باشید به همین خاطر ویزیت مرتب دندانپزشکی و حفظ بهداشت دهان بسیار ضروری است.
انواع روشهای ایمپلنت دندان بدون جراحی
وقتی در مورد ایمپلنت دندان به روش غیر جراحی صحبت میکنیم، منظور از آن تنها یک روش خاص نیست. در واقع، زمانی که صحبت از ایمپلنت دندان به میان میآید، در واقع شما با چندین عمل که دارای درجات تهاجمی مختلف هستند مواجه میشوید پنج مورد از آنها شامل ایمپلنت دیجیتال، ایمپلنت بدون بخیه با دریل مستقیم، روش پانچ و تکنیک لیزر و ایمپلنت فوری است، تمامی روشها در ادامه توضیح داده خواهد شد.
ایمپلنت فلپ لس با دریل مستقیم (به همراه ویدئو)
روش کاشت بدون بخیه روش جدید و کارآمد است که به منظور کاشت ایمپلنت مورد استفاده قرار میگیرد موجب کاهش دوره نقاهت و همچنین افزایش راحتی بیمار میشود. علاوه بر آن، ایمپلنت دندانی موجب حفظ گردش خون و بهبود استخوان میشوند. همچنین به بیمار این امکان را میدهد که بتواند بهداشت دهان و دندان خود را به راحتی رعایت کند. ایمپلنت بدون بخیه در مقایسه با جراحی همراه با بخیه به روش معمولی پس از عمل، دارای عوارض کمتری نظیر تورم و درد است.
در روش ذکر شده، ایمپلنت دندان از طریق بافت مخاطی دهان بدون هیچ بخیهای نصب میشود. این روش با سه تکنیک قابل انجام است که یکی از آنها حفاری به صورت مستقیم است.
در روش مته مستقیم، از مته پایلوت به منظور برش استخوان استفاده میشود و پس از آن منطقه مورد نظر توسط متههایی با قطر بزرگ سوراخ میشود تا ایمپلنت در برش استخوان قرار گیرد.
ایمپلنت فلپ لس با تکنیک پانچی (به همراه ویدئو)
روش کاشت بدون بخیه با پانچ نوعی عمل با میزان تهاجم کمتر است. که مراحل زیر به صورت زیر انجام میشود:
- ابتدا از بیمار درخواست میشود که دهان خود را با کلرهگزیدین ۰.۲ درصد شستشو دهد و پس از آن جراح دندان بلوک انفیلتراسیون لیدوکائین ۲ درصد را در محل کاشت ایمپلنت اعمال میکند.
- پس از بیحس کردن ناحیه، بافت نرم با توجه به قطر ایمپلنت انتخابی سوراخ میشود. البته این کار پس از ارزیابی و آنالیز کامل قبل از عمل توسط دندانپزشک با گرفتن رادیوگرافی پانورامیک یا CBCT از ناحیه مورد نظر انجام میشود.
- سپس استخوان با استفاده از فرز گرد بریده شده و برای اینکار از مته ۲ میلی متری برای ایجاد سوراخ به منظور قرار دادن ایمپلنت استفاده میشود. طی این فرآیند، مقدار زیادی آب نمک مورد نیاز است تا از گرم شدن بیش از حد و نکروز استخوان در حین حفاری ایمپلنت جلوگیری کند.
- موازی بودن سوراخ بعد از حفاری با رادیوگرافی دهانی مورد بررسی قرار میگیرد، به همین دلیل ایمپلنت در موقعیت درست قرار خواهد گرفت.
- با حفاری پشت سر هم توسط مته با ارتفاع و قطرهای مختلف ابعاد مورد نظر برای ایمپلنت ایجاد میشود.
- در نهایت ایمپلنت با اندازه و عمق خاص در محل سوراخ قرار میگیرد و یک کلاه مخصوص ایمپلنت روی سر آن قرار میگیرد.
ایمپلنت فلپ لس با تکنیک لیزر
با عمل کاشت توسط لیزر، لثه اطراف منطقه تحت درمان با لیزر برداشته میشود، سپس سوکت کاشت توسط وسایل مخصوص آماده میشود، پس از کاشت ایمپلنت، عمل تنها طی یک دقیقه و بدون بخیه انجام میگیرد.
از نظر علمی ثابت شده است که عمل کاشت ایمپلنت توسط لیزر دارای سطح بهداشت بالاتر و احتمال عفونت کمتر است و همچنین این روش زمان بهبودی بافتهای لثه را افزایش میدهد. از آنجایی که در این روش هیچ برشی انجام نشده و رد بخیهای برجای نمیگذارد، خطر کنده شدن بخیه نیز وجود ندارد و در نتیجه پیوند ایمپلنت و استخوان سریعتر اتفاق میافتد. این نوع عمل جراحی تقریبا بدون خونریزی و درد است و همچنین به بافت استخوانی اجازه میدهد تا سریعتر بازیابی شده و درد در ناحیه را کاهش میدهد زیرا هیچ زخم بازی در این روش ایجاد نمیشود.
ایمپلنت فوری (به همراه ویدئو)
تفاوت عمل ایمپلنت فوری با روش سنتی در این است که دندانپزشک بلافاصله پس از عمل آنها را در ناحیه قرار میدهد این در حالی است که در روش عادی، سه ماه طول میکشد تا قبل از انجام ترمیم نهایی، ایمپنلتها کار گذاشته شوند. پس از انجام برش استخوانی، تاج ایمپلنت به عنوان بخش پایانی ترمیم قرار میگیرد. اما در عمل فوری، میتوان ایمپلنتها را در همان روز کشیدن دندان قرار داد.
ایمپلنت دیجیتال (به همراه ویدئو)
ابتدا توسط رایانه شبیه سازی سه بعدی انجام میگیرد تا وضعیت استخوان و محل عصب مورد بررسی قرار گیرد. در طول این روش از ایمپلنت دیجیتال استفاده میشود. دندانپزشک معتبر میتواند با کمک از این قضیه، روشی را با کمترین میزان برش برنامه ریزی کند. که در مقایسه با جراحی کاشت معمول، بسیاری از عوارض و ناراحتیها کاهش مییابد زیرا با کوچکترین برش ممکن اینکار انجام میشود.
در هنگام انجام ایمپلنت دندان، جراحی با دقت سایر دندانها را بررسی میکند تا اطمینان یابد که هیچ عصب و دندانی آسیب نمیبیند. این کار به دندانپزشکان کمک میکند که به صورت دقیق برشهای ریز برای قرار دادن ایمپلنت دندان ایجاد کنند.
در این روش، میتوان بافت لثه را با استفاده از دستگاه پانچ سوراخ کرد و به طور مستقیم برداشت.
مزایای کاشت ایمپلنت دندان بدون جراحی
اگر به فکر کاشت ایمپلنت دندان هستید، میتوانید گزینههای غیر جراحی را بررسی کنید. این روش دارای چندین مزیت برای بیماران است:
- روش کوتاه: ایمپلنتهای غیرجراحی را میتوان در کمتر از ده دقیقه انجام داد و به معنی گذراندن وقت کمتر بر روی صندلی دندانپزشکی و بازگشت سریعتر به خانه است.
- حداقل خونریزی: یکی از مزایای قابل توجه ایمپلنت به روش غیرجراحی در این است که برش بزرگی در لثه ایجاد نمیشود که منجر به خونریزی شود و این قضیه برای افرادی که از رقیق کننده خون استفاده میکنند خبر بسیار خوبی است.
- بدون بخیه: از آنجایی که در این روش هیچ برشی ایجاد نمیشود، نیازی به بخیه نخواهد داشت و منبع بالقوه ناراحتی نیز از بین میرود.
- بدون تورم: پس از درمان در این روش هیچ تورمی ایجاد نمیشود، در حالی که در روشهای سنتی این عارضه بسیار اتفاق میافتاد.
- بدون درد: در حین این عمل بیماران هیچ دردی را احساس نخواهند کرد و این قضیه برای کاهش استرس آنان بسیار کمک کننده است.
- خطر عفونت کم: ایمپلنت به روش غیر جراحی احتمال عفونت را کاهش میدهد و به همین دلیل نسبت به سایر روشها گزینه درمانی ایمن تری محسوب میشود.
خطرات کاشت ایمپلنت دندان بدون جراحی
کاشت ایمپلنت دندان بدون جراحی عوارض کمتری نسبت به روشهای سنتی دارد. بیشترین مشکلات مربوط به ایمپلنت دندان عبارتند از:
- عفونتی که با مشاهده ایمپلنت ظاهر میشود.
- آسیب به دندانهای دیگر یا رگهای خونی در دهان
- برخی از بیماران ممکن است دچار درد عصبی خفیف شوند که منجر به درد، گزگز و بی حسی در دندانهای طبیعی، لثهها، لبها و سایر قسمتهای دهان شود.
علاوه بر ان برخی بیماران از مشکلات سینوسی پس از کاشت دندان شکایت دارند، به خصوص اگر ایمپلنت در فک بالا کاشته شده باشد.
مراقبتهای لازم پس از کاشت ایمپلنت بدون جراحی
در ادامه اطلاعات مفیدی در خصوص مراقبتهای پس از ایمپلنت دندان آورده شده است:
- طی چند روز اول پس از عمل ورزش سنگین نظیر دویدن، ورزش، بلند کردن اجسام سنگین و غیره انجام ندهید.
- طی ۲۴ ساعت اول از خوردن غذا و نوشیدنیهای گرم خودداری کنید و تا زمانی که بی حس کننده موضعی از بین نرفته، غذا نخورید.
- سعی کنید ناحیه مورد نظر را با زبان یا انگشتان خود دستکاری نکنید.
- به مدت دو هفته از مصرف الکل و دخانیات خودداری کنید زیرا روند بهبودی را کاهش میدهد.
- در چند روز اول از مسواک زدن محل ایمپلنت خودداری کنید. به جای آن از یک پنبه استفاده کنید و آن را به آرامی با دهانشویه تمیز کنید.
- موفقیت آمیز بودن ایمپلنت به تمیز نگهداشتن دهان بسیار وابسته است. مصرف دهانشویه به مدت سه تا چهار بار در روز باعث میشود که زخم سریعتر بهبود یابد.
قیمت و هزینه ایمپلنت دندان بدون جراحی
به طور کلی، هزینه ایمپلنت دندان به روش غیر جراحی بالاتر از ایمپلنت سنتی است. البته این هزینه به عوامل بسیاری بستگی دارد، از جمله اینکه کدام روش را دندان پزشک برای شما انتخاب میکند.
سوالات متداول
آیا کاشت ایمپلنت دندان بدون جراحی دردناک است؟
در هنگام کاشت ایمپلنت، از بیحسی موضعی استفاده میشود و شما دردی را احساس نمیکنید. درد و عوارض ناشی از کاشت ایمپلنت بدون جراحی، به مراتب از روش سنتی کمتر است.
آیا میتوان از ایمپلنت برای بیماران در هر سنی بدون جراحی استفاده کرد؟
ایمپلنتهای بدون جراحی را میتوان پس از رشد کامل شخص و برای افراد جوان استفاده کرد، معمولاً پس از سن ۱۶ سالگی برای زنان و ۱۸ سالگی برای مردان میتوان عمل ایمپلنت را انجام داد. برای بزرگسالان نیز عمل ایمپلنت هیچگونه مشکلی ایجاد نمیکند.
آیا کاشت ایمپلنت بدون جراحی برای فردی که لثه و استخوان فکش تحلیل ممکن است انجام شود؟
در صورتی که استخوانی وجود نداشته باشد، قرار دادن ایمپلنت غیرممکن است. همانطور که دندان طبیعی نیاز به استخوان دارد، ایمپلنت دندانی نیز به همان اندازه به استخوان برای حمایت نیاز دارد.
آیا سوراخ کردن استخوان دندان باعث افزایش دمای استخوان میشود؟
معمولا عمل حفاری دندان به همراه پمپاژ آب ممکن است از بالا رفتن دمای استخوان به طور قابل توجهای جلوگیری کند.
چه مدت پس از کاشت ایمپلنت بدون جراحی باید برای کشیدن بخیه به دندانپزشکی بروم؟
در کاشت ایمپلنت به روش غیر جراحی، لثه فقط به اندازه پایهی ایمپلنت برش میخورد و دیگر نیازی به بخیه زدن لثه نخواهد داشت.