فلپ لس، یک تکنیک جراحی جدید و کارآمد برای کاشت ایمپلنت دندان است که باعث کاهش زمان درمان و افزایش راحتی بیمار میشود. در روش جراحی فلپ لس، ایمپلنت دندان از طریق بافتهای مخاطی دهان بدون انعکاس فلپ نصب میشود. یکی از تکنیکهای مورد استفاده در جراحی فلپ لس تکنیک پانچ است. تکنیک پانچ، روشی است که برای کاشت ایمپلنت استفاده میشود. در این روش بدون نیاز به جراحی از یک پانچ برای سوراخ کردن محل ایمپلنت استفاده میشود. در روش ایمپلنت پانج نیازی به بخیه نخواهید داشت.
جراحی فلپ لس چیست؟
اخیرا جراحی فلپ لس محبوبیت زیادی پیدا کرده است و بهترین گزینه برای بیمارانی است که تمام شرایط لازم برای کاشت ایمپلنت موفقیت آمیز مانند حجم استخوان کافی و بافت لثه را دارند.
در روش فلپ لس، ایمپلنت دندان از طریق بافتهای مخاطی دهان بدون هیچ گونه انعکاس فلپ نصب میشود. برای بازکردن فلپ معمولی و سوراخ کردن لثه از دریل استفاده میشود. دو نوع جراحی ایمپلنت فلپ لس وجود دارد:
- تکنیک دریل مستقیم: در این تکنیک از دریل برای آماده سازی استئوتومی (برش استخوان) استفاده میشود، سپس برای ایجاد سوراخ از دریلهایی با قطر بزرگ استفاده میشود تا ایمپلنت در سوراخ استئوتومی قرار گیرد.
- تکنیک پانچ بافت نرم: این تکنیک کمتر تهاجمی همان روش پانچ برای نصب ایمپلنت است که در ادامه به مراحل آن اشاره میکنیم.
ایمپلنت پانچ یا ایمپلنت پانچی چیست؟
روش پانچ یا همان بافت نرم فلپ لس، یک روش کم تهاجمی جدید برای درمان نواحی بیدندان با عرض استخوانی کافی، لثه بلند و کراتینیزه شده است. (منبع) در این تکنیک برخلاف روش سنتی کاشت ایمپلنت (که در طی آن لثه به اندازه نسبتا زیادی برش میخورد) تنها قسمتی از لثه (به اندازه پایه ایمپلنت) پانچ میشود. این تکنیک نیازی به بخیه ندارد.
مزایای استفاده از تکنیک پانچ بافت نرم برای ایمپلنت چیست؟
تکنیک پانج بافت نرم، یک جراحی کم تهاجمی است که نسبت به روشهای جراحی کاشت ایمپلنت معمولی آسیب و ضربه کمتری به بیمار وارد میکند. این روش همچنین التهاب کمتری ایجاد میکند و روند بهبودی سریعتری دارد.
سایر مزایای ایمپلنت پانچ عبارتند از:
- حداقل درد حین و بعد از جراحی
- تقریبا هیچگونه خونریزی حین جراحی وجود ندارد.
- عدم وجود تورم یا تورم خفیف بعد از جراحی
- عدم تحلیل استخوان (چون اختلالی در خونرسانی وجود ندارد)
- خطر عفونت بسیار کمتر از روش معمولی
- عدم وجود مشکلاتی مانند احساس تهوع یا نفس تنگی حین شستشوی دهان
- حداقل لرزش به دلیل نحوه سوراخ کردن جدید و با سرعت کم
- آسیب رساندن به اعصاب یا سایر ساختارهای مهم آناتومیک تقریبا غیر ممکن است.
- بدون نیاز به بخیه
ایمپلنت پانچ برای چه کسانی مناسب است؟
در بیشتر موارد، افراد در هر سنی میتوانند ایمپلنت دندان انجام دهند. عوامل متعددی وجود دارند که بعد از ایمپلنت پانچ منجر به نتایج بهتری میشوند که عبارتند از:
- حفظ بهداشت دهان و دندان
- حجم کافی استخوان فک برای نگهداشتن ایمپلنت
- سلامت عمومی
- لثههای سالم
- انجام معاینات منظم پزشکی
برخی از عوامل ممکن است فرد را از انجام ایمپلنت پانچ محروم کنند:
- مصرف بیش از حد سیگار
- وجود یک بیماری کنترل نشده مانند دیابت یا مشکلات قلبی
- بیمارانی که در حال انجام پرتو درمانی سر یا گردن قرار دارند.
پزشک قبل از توصیه این روش، شرح حال کامل بیمار را پرسیده و او را معاینه میکند.
نحوه انجام جراحی فلپ لس با تکنیک ایمپلنت پانچی
ابتدا از بیمار خواسته میشود که دهان خود را با کلرهگزیدین 0.2 درصد شستشو دهد، پس از آن جراح یا متخصص ایمپلنت لیدوکائین 2 درصد را در محل کاشت ایمپلنت اعمال میکند.
پس از بیحس شدن، با استفاده از یک پانچ هم قطر ایمپلنت ناحیه مورد نظر پانچ میشود. برای این کار دندانپزشک ابتدا ناحیه مورد نظر را با گرفتن رادیوگرافی پانورامیک یا CBCT (توموگرافی کامپیوتری یا پرتو مخروطی) بررسی میکند.
در مرحله اولیه، استخوان با استفاده از فرز گرد بریده میشود و سپس از دریلی به طول 2 میلی متر برای ایجاد سوراخ برای قرار دادن ایمپلنت استفاده میشود، در طی این فرایند برای جلوگیری از گرم شدن بیش از حد یا نکروز استخوان حین سوراخ کردن، مقداری زیادی آب نمک لازم است.
موازی بودن سوراخ بعد از هر دریل با استفاده از رادیوگرافی داخل دهان بررسی میشود؛ بنابراین ایمپلنت در موقعیت صحیح قرار میگیرد. در مرحله بعد، ایمپلنت با اندازه و عمق خاص در محل استئوتومی (محل سوراخ) قرار میگیرد، سپس یک هیلینگ کپ روی ایمپلنت قرار داده میشود.
مراقبتهای لازم پس از عمل ایمپلنت پانچی
- بلافاصله پس از کاشت ایمپلنت برای تایید موقعیت و محل مناسب ایمپلنت رادیوگرافی انجام میشود.
- داروهایی مانند آنتی بیوتیک و ضدالتهاب برای بیمار تجویز میشود و مقدار مصرف آن بر اساس شرایط فیزیکی و سیستمیک بیمار تعیین میشود.
- معاینات بعدی در فواصل منظم یک هفته، دو هفته، چهار هفته تا یک ماه، سه ماه و سپس شش ماه انجام میشود. در صورت وجود هر گونه عارضه بعدی دندانپزشک پروفیلاکسی مناسب را در نظر میگیرد.
- 4 تا 6 ماه بعد که استخوان به طور کامل با ایمپلنت ادغام شود، روکش دائمی روی ایمپلنت نصب میشود.
معایب استفاده از ایمپلنت پانچی
تنها مشکلی که ممکن است برخی جراحان با آن مواجه شوند، این است که ایمپلنت پانچ یک تکنیک کور است و جراح نمیتواند به طور مستقیم نقاط آناتومیک را ببیند. این مشکل باعث خطر میشود چون ممکن است برخی از ساختارهای حیاتی در هنگام بالا رفتن فلپ در معرض دید قرار گیرند. با این حال، بررسی قبل از عمل با کمک رادیوگرافی یا CBCT (توموگرافی کامپیوتری یا پرتو مخروطی) میتواند از هر گونه عارضهای جلوگیری کند.
قیمت ایمپلنت پانچی
قیمت ایمپلنت دندان به مسائل گوناگونی بستگی دارد و نمیتوان برای همه افراد مقدار ثابتی تعیین کرد. از عوامل تأثیرگذار در قیمت ایمپلنت پانچ میتوان به تعداد ایمپلنتهایی که به پانچ نیاز دارند، نوع ایمپلنت و مهارت پزشک اشاره کرد. برای پانچ کردن، زمان کمتری نیاز است بنابراین نسبت به جراحی ایمپلنت میتوان آن را سریعتر و راحتتر انجام داد. به همین خاطر هزینه آن در مقایسه با روشهای دیگر کم تر است.
سوالات پرتکرار
آیا جراحی فلپ دندان درد دارد؟
اکثر بیماران پس از عمل فلپ کمی ناراحتی را تجربه میکنند. بسته به نیاز شما پزشک داروهای ضد درد تجویز میکنید یا مصرف داروهای بدون نسخه را به شما توصیه میکند. پس از جراحی بهتر است تا حد امکان استراحت کنید چون فعالیت شدید میتواند باعث خونریزی شود.
آیا سوراخ کردن استخوان باعث افزایش دمای استخوان میشود؟
سوراخ کردن و شستشوی خارجی در حالت پمپاژ بالا و پایین در یکی از تکنیک های فلپ لس ممکن است باعث افزایش قابل توجه دمای استخوان نشود.
کاشت ایمپلنت به شیوه سنتی بهتر است یا با جراحی پانچ؟
پانچ بافت نرم فلپ لس یک روش کم تهاجمی برای کاشت ایمپلنت است. ثابت شده است که این روش نسبت به روش معمولی کارآمدتر بوده و رضایت بالایی برای بیمار فراهم میکند.
دوران نقاهت کاشت ایمپلنت به روش سنتی بیشتر است یا ایمپلنت پانچی؟
ایمپلنت پانچی نیاز به بخیه ندارد و مقدار کمتری از لثه در طی آن بریده میشود، به همین دلیل دوران نقاهت کوتاهتری دارد.