با مراقبت مناسب، دندان عصب کشی شده میتواند تا آخر عمرتان دوام بیاورد، اما ممکن است چنین دندانهایی ماهها یا حتی سالها بعد از درمان به خوبی بهبود نیابند، درد بگیرند یا مشکلی برایشان ایجاد شود. اگر چنین وضعیتی برای دندان درمانشدهی شما پیش بیاید میتوانید این دندان را با درمان مجدد حفظ کنید. درمان مجدد میتواند دندان درد و ناراحتی را برطرف کرده و بهبودی را سرعت بخشد.
در این مقاله دلایل عصب کشی مجدد دندان، علائم آن، پروسهی عصب کشی مجدد دندان و سایر نکات مرتبط با آن را بررسی میکنیم.
علت عصب کشی مجدد
همانند هر درمان پزشکی یا دندانپزشکی دیگر، ممکن است بعد از درمان بنا به دلایل مختلفی دندان شما آنگونه که انتظار میرود بهبود نیابد و این دلایل عبارتند از:
- کانالهای باریک یا منحنی در اولین مرحله، درمان نشدهاند.
- در اولین درمان، ساختار پیچیدهی کانال شناسایی نشده است.
- بازسازی باعث جلوگیری از سرایت آلودگی بزاقی به داخل دندان نشده است.
مشکلات جدید هم میتوانند باعث آسیب دیدن دندانی که با موفقیت درمان شده بود شوند؛ مثلاً:
- پوسیدگی جدید دندان میتواند باعث شود که باکتری به مواد به کار رفته در پر کردن ریشهی دندان برسد و عفونت جدیدی در دندان ایجاد شود.
- تاج یا پرکنندهی لق، ترک خورده یا شکسته باعث میشود که دندان در معرض عفونت جدید قرار گیرد.
- ترک خوردن دندان
علائم نشان دهنده ضرورت عصب کشی مجدد دندان
وقتی که دندانی که به تازگی عصب کشی شده دچار مشکل میشود و لازم میشود که دندانهایتان را مجدداً درمان کنید، ممکن است علائمی رخ دهد که باید به آنها توجه کنید:
- حساسیت در زمان جویدن
- جوش یا کورک در فک
- تغییر رنگ دندان
- درد دندان عصب کشی شده در زمان وارد شدن فشار
- حساسیت بافت لثه در نزدیکی دندان عصب کشی شده
- درد شدید دندان عصب کشی شده در زمان مصرف غذاها و نوشیدنیهای سرد و گرم که بیشتر از حالت عادی ادامه دارد.
نحوهی انجام عصب کشی مجدد دندان
قبل از اینکه درمان اندودنتیکس دندان (عصب کشی) انجام شود، اندودنتیست عکس اشعه ایکسی میگیرد تا با کمک آن دندان را از همهی جهات ببیند و الگوی تحلیل استخوانی را که ممکن است باعث شکستگی افقی شود، آناتومی کانال را که در درمان عصب کشی نمیتوان دید و موارد دیگری که به اندودنتیست کمک خواهند کرد تا بهترین درمان را برای دندان شما انتخاب کند، تشخیص خواهد داد.
اگرچه تصویر اشعهی ایکس میتواند دقیقتر دلیل ضرورت عصب کشی را نشان دهد، اما گاهی اوقات اندودنتیست باید خود دندان را بررسی کند و دلایلی که باعث شدهاند که عصب کشی اولیه به خوبی بهبود نیابد را شناسایی کند.
در درمان مجدد، اندودنتیست دندان را مجدداً خالی خواهد کرد و مواد پرکننده را که در عصب کشی اولیه داخل کانالهای ریشه قرار داده شده بود خارج میکند. سپس اندودنتیست دندان را با دقت معاینه میکند و به دنبال کانال اضافی یا عفونت جدید میگردد. سپس اندودنتیست عفونت را برطرف کرده، کانالها را تمیز کرده و شکل داده و دندان را با پرکنندهی جدید پر خواهد کرد. سپس حفرهی دندان با پرکنندهی موقتی بسته میشود. دندان باید با روش ماندگارتری بازسازی شود تا از آن محافظت کند. در برخی موارد اندودنتیست دندان را با مواد ماندگارتر و دائمی پر میکند تا برای قرار دادن تاج توسط دندانپزشک عمومی آماده باشد.
مراقبتهای پس از عصب کشی مجدد دندان
بعد از عصب کشی مجدد دندان، پزشک دستوراتی به شما خواهد داد. در زیر برخی از توصیههای کلی آمده است:
- ممکن است دندان شما تا چند روز حساس باشد. میتوانید از داروهای ضدالتهابی مانند: ایبوپروفن، ادویل و موترین استفاده کنید، مگر اینکه پزشک منع کرده باشد. ما قبل از اینکه از مطب خارج شوید، لیستی شامل دوز و زمان مصرف آنها را در اختیار شما قرار میدهیم.
- تا زمانی که بیحسی کامل برطرف شود، از خوردن، جویدن و نوشیدن غذاها و نوشیدنیهای داغ خودداری کنید. به علاوه زمانی که داروهای مسکن برای دندان خود استفاده میکنید از الکل و مواد مخدر اجتناب کنید.
- دهانتان را با محلول آبنمک گرم (نصف قاشق چایخوری نمک را در یک لیوان آب گرم حل کنید) بشویید. تا یک هفته، روزی دو الی سه بار این کار را انجام دهید.
- دندانهایتان را همانند سابق مسواک بزنید و از نخ دندان استفاده کنید.
- عفونت بعد از درمان خیلی رایج نیست؛ با این حال اگر دچار عفونتی شدید که باعث نگرانی شما شد، در اسرع وقت با مطب تماس بگیرید.
- در صورت تشدید درد، افزایش تورم یا هر مشکل دیگری که باعث نگرانی شما شود، در اسرع وقت با مطب ما تماس بگیرید.
درصد موفقیت عصب کشی مجدد
اگرچه دندانپزشک میتواند برای دومین یا سومین بار، یا حتی بیشتر، عصب کشی دندان را انجام دهد، اما نتایج غیر قابل پیشبینی هستند. حتی ماهرترین دندانپزشک هم ممکن است دندان را عصب کشی کند و کارش موفقیتآمیز نباشد. درصد موفقیت عصب کشی مجدد 50 تا 75 درصد است.
قیمت عصب کشی مجدد
هزینهی درمان بسته به میزان پیچیدگی روند درمان متفاوت خواهد بود. احتمالاً پروسهی درمان پیچیدهتر از اولین عصب کشی شما خواهد بود، چون پر کننده و مواد بازسازی دندان باید برداشته شود تا دندان برای درمان جدید آماده شود. همچنین اندودنتیست باید وقت صرف کند و آناتومی غیر عادی کانال را بررسی کند. بنابراین عمدتاً درمان مجدد گرانتر از عصب کشی اولیه خواهد بود.
به علاوه بسته به عوامل مختلفی مانند: نوع دندان، تخصص و مهارت اندودنتیست یا جراح دهان و دندان هزینهی نهایی نیز متغیر خواهد بود.
سؤالات متداول
آیا عصب کشی درد دارد؟
عصب کشی دندان بدون درد است. به علاوه دوران نقاهت آن نیز بسیار سادهتر و راحتتر از کشیدن دندان است. بعد از اتمام درمان میتوانید از لبخند بدون درد خود لذت ببرید.
عصب کشی مجدد دندان (درمان اندودنتیکس) چقدر طول میکشد؟
درمان مجدد اندودنتیکس همان تکرار عصب کشی است. در نتیجه به طور متوسط حدود 90 دقیقه زمان میبرد.
آیا به خاطر اینکه دندانپزشکم کارش را اولین بار درست انجام نداده نیازمند عصب کشی مجدد هستم؟
همیشه اینگونه نیست. در مواردی که دندان کانالهایی بیشتر یا کمتر دارد. معمولاً کانالها انشعابات دیگری دارند.
ماندگاری عصب کشی مجدد چقدر است؟
دندانی که مجدداً درمان شده میتواند سالها و حتی تا آخر عمر به خوبی کار کند. پیشرفتهای تکنولوژی دائماً روشهای انجام عصب کشی را متحول میکنند، در نتیجه ممکن است اندودنتیست شما از تکنیکهای جدیدی استفاده کند که در زمان عصب کشی اولیهی شما وجود نداشت.
اگر عصب کشی مجدد انجام نشود چه میشود؟
اگر نیاز به عصب کشی مجدد مدت زیادی نادیده گرفته شود، عفونت باکتریایی به قسمتهای دیگر دهان نیز خواهد رسید و فرد را در معرض مشکلات جدی دندانی و دیگر بیماریها قرار خواهد داد. عفونت میتواند باعث مشکلی به نام آبسهی دندان شود، که کیسهای پر از چرک است و نیازمند درمان سریع میباشد.
آیا عصب کشی مجدد همیشه قبل از جراحی اندودنتیکس لازم است؟
درمان مجدد غیر جراحی همیشه قبل از جراحی اندودنتیکس انجام میشود.