درمانگاه دندانپزشکی حکیم

اینله و انله چیست و چه کاربردهایی دارد؟

اینله و انله چیست و چه کاربردهایی دارد؟

اینله و آنله، دو روش‌ ترمیم دندان هستند که برای بازسازی دندان‌های پوسیده و یا آسیب دیده، به کار برده می‌شوند. اینله و آنله، برای بازیابی استحکام، شکل و عملکرد دندان‌های آسیب‌دیده، برای هر بیمار، به‌ صورت سفارشی ساخته شده و در دندان قرار داده می‌شوند. آن‌ها، در جهت دست‌یابی به یک راه حل دراز مدت، برای برطرف کردن مشکلات دندانی، معمولا” از مواد بادوامی مانند چینی و یا رزین کامپوزیت ساخته می‌شوند. اینله و آنله، دو روش محتاطانه برای ترمیم دندان است که ساختار طبیعی دندان را تا جای ممکن حفظ کرده و یک جایگزین مناسب برای روش‌های پرکردن و روکش‌های دندان سنتی محسوب می‌شود.

 اینله چیست؟

اینله چیست؟

روش ترمیم اینله، برای بازسازی دندان‌های آسیب دیده در اثر پوسیدگی به کار برده می‌شود. اینله، در آزمایشگاه دندانپزشکی، به صورت سفارشی آماده می‌شود تا دقیقاً، حفره یا فضای خالی که توسط دندانپزشک در دندان آسیب دیده ایجاد شده است را پر کند. اینله، برای بازیابی شکل، استحکام و عملکرد دندان‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد و معمولا” از مواد مقاومی مانند چینی، رزین کامپوزیت و یا طلا ساخته می‌شود. برخلاف پرکننده‌های سنتی دندان، که ابتدا در داخل حفره دندان قرار می‌گیرند و بعد توسط دندانپزشک شکل داده می‌شوند، اینله، یک پرکننده بادوام و دقیق است که، ابتدا خارج از دهان، طراحی و ساخته شده، و سپس بر روی دندان مورد نظر، چسبانده می‌شود.

انله چیست؟

انله چیست؟

آنله، ترمیمی است که ابتدا در داخل حفره دندان قرار داده می‌شود، بعد، کاملا”، روی سطح دندان آسیب دیده را پر می‌کند تا جایگزین برجستگی‌های تاج دندان شود. پر‌کننده‌های آنله، در گذشته، فقط از جنس طلا ساخته می‌شدند، اما در حال حاضر، بیماران تمایل دارند که ترمیم آنله، مانند اینله، همرنگ دندانشان باشد. جنس آنله، که ترکیبی از چینی و سرامیک است، باعث می‌شود که این ترمیم، کاملا” به دندان بچسبد، استحکام دندان را افزایش دهد و دندان آسیب دیده را کاملا” مهر و موم کند.

انواع اینله و انله

انواع پرکننده‌های اینله و آنله، بر اساس جنس آن‌هاست و عبارتند از:

اینله و آنله چینی

چینی، ماده‌ای بسیار بادوام است و می‌توان، آن را همرنگ دندان‌های طبیعی ساخت، به همین دلیل، چینی برای ساخت پرکننده‌های اینله و آنله، بسیار محبوب است. اینله و آنله از جنس چینی، در آزمایشگاه دندانپزشکی، به صورت سفارشی ساخته می‌شوند و دندانپزشک، آن‌ها را با یک چسب مخصوص، به دندان می‌چسباند. برای ترمیم دندان‌هایی که در هنگام لبخند زدن و یا صحبت کردن، دیده می‌شوند، اینله و آنله، انتخاب بسیار مناسبی هستند.

اینله و آنله رزین کامپوزیت

رزین کامپوزیت، ماده‌ای است که برای پر کردن حفره‌ها و ترمیم دندان‌های آسیب دیده، به کار برده می‌شود و به رنگ دندان‌های طبیعی است. همچنین، این ماده، برای ساخت اینله و آنله نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. اینله و آنله رزین کامپوزیت، از ماده خاصی ساخته می‌شود که محکم به دندان می‌چسبد. این ماده، برای ترمیم دندان‌هایی که زیر فشار شدید جویدن نیستند، یک انتخاب مناسب است.

اینله و آنله طلا

 مدت‌ زیادی است که طلا، به دلیل دوام و استحکامی که دارد، برای ترمیم دندان‌ها مورد استفاده، قرار می‌گیرد. اینله و آنله از جنس طلا، در آزمایشگاه دندانپزشکی، به صورت سفارشی ساخته می‌شوند و دندانپزشک، آن‌ها را با یک چسب مخصوص، به دندان می‌چسباند. ترمیم‌های ساخته شده از جنس طلا، برای ترمیم دندان‌هایی که زیر فشار شدید جویدن قرار دارند، یک انتخاب مناسب است.

اینله و آنله سرامیکی

سرامیک یک ماده بسیار بادوام است که از آن، برای ساخت اینله و آنله استفاده می‌کنند. اینله و آنله از جنس سرامیک نیز، در لابراتوار دندانپزشکی، به صورت سفارشی ساخته می‌شوند و دندانپزشک، آن‌ها را با چسب مخصوص، به دندان می‌چسباند. اینله و آنله سرامیکی، برای ترمیم دندان‌هایی که در هنگام لبخند زدن و یا صحبت کردن، دیده می‌شوند، انتخاب بسیار مناسبی است.

اینله و آنله هیبریدی

اینله و آنله هیبریدی، از ترکیب مواد چینی و رزین کامپوزیت ساخته می‌شوند. اینله و آنله هیبریدی، در آزمایشگاه دندانپزشکی، به صورت سفارشی ساخته می‌شوند و دندانپزشک، آن‌ها را با یک چسب مخصوص، به دندان می‌چسباند. اینله و آنله هیبریدی، برای ترمیم دندان‌هایی که هم نیاز به استحکام دارند و هم دیده می‌شوند، انتخاب بسیار مناسبی است.

کاربردهای اینله و انله چیست؟

کاربردهای اینله و انله چیست؟

کاربردهای اصلی اینله و آنله به شرح زیر است:

  • برای ترمیم دندان‌ها با میزان پوسیدگی متوسط تا شدید: پرکننده‌های اینله‌ و آنله‌ را برای ترمیم دندان‌هایی استفاده می‌کنند که به اندازه‌ای آسیب دیده‌اند که روش‌های پر کردن ساده برای آن‌ها موثر نیست، اما آنقدر آسیب ندیده‌اند که نیاز به روکش داشته باشد.
  • جایگزین کردن ترمیم‌های قدیمی و یا آسیب دیده: اینله و آنله را می‌توان به جای پرکردگی‌های قدیمی و یا ترمیم‌های آسیب دیده، که کارآیی خود را از دست داده‌اند، جایگزین کرد.
  • برای استحکام دندان‌های ضعیف شده: اینله و آنله، برای تقویت دندان‌هایی که ضعیف شده‌اند و در معرض آسیب بیشتر هستند، بسیار کارآمد هستند.
  • برای زیباسازی ظاهر دندان‌ها: اینله و آنله را می‌توان برای بهتر کردن ظاهر دندان‌هایی که تغییر رنگ و داده و یا شکل خوشایندی ندارند، استفاده کرد.

مزایای اینله و انله چیست؟

مزایای اینله و انله چیست؟

بعضی از مزایای اینله و آنله در اینجا ذکر شده‌ است:

  • دوام: اینله و آنله، از مواد بادوامی مانند چینی، رزین کامپوزیت و یا طلا ساخته می‌شوند. جنس این مواد، طوری است که در برابر فشار وارده در اثر جویدن مقاومت می‌کنند و اگر تحت مراقبت صحیح قرار بگیرند، سال‌ها دوام می‌آورند.
  • حفظ ساختار دندان بر خلاف روش‌های سنتی پرکردن دندان، که بخش زیادی از ساختار سالم دندان، همراه با بخش پوسیده، برداشته می‌شود، ترمیم اینله و آنله، طوری انجام می‌شوند که تا حد امکان بخش ساختار سالم دندان، حفظ شود. این امر، یکپارچگی و استحکام دندان را حفظ می‌کند و برای سلامت دراز مدت دندان بسیار مهم است.
  • زیبایی: به دلیل این‌که، اینله و آنله، به صورت سفارشی ساخته می‌شود، می‌توان آن را مطابق با رنگ و شکل دندان‌های اطراف طراحی کرد؛ در نتیجه ترمیم دندان، ظاهری طبیعی و زیبا خواهد داشت و کاملا” با بقیه دندان‌ها هماهنگی دارد.
  • ارتقاء بهداشت دهان و دندان: به دلیل این‌که اینله و آنله، متناسب با حاشیه دندان‌ها و به صورت سفارشی ساخته می‌شوند، مسواک زدن و شستشوی آن‌ها، آسان‌تر از پرکردگی‌های سنتی است. این امر، به رعایت صحیح بهداشت دهان و دندان، کمک می‌نماید و احتمال پوسیدگی و خرابی‌های بیشتر دندان‌ها را کاهش می‌دهد.
  • استحکام: ترمیم‌های اینله و آنله، از پرکردگی‌های سنتی، استحکام بیشتری دارند، و برای ترمیم دندان‌هایی که زیر فشار سنگین جویدن هستند، انتخاب بسیار مناسبی هستند.
  • حساسیت کمتر: اینله و آنله در مقایسه با روش‌های سنتی پرکردن دندان، کمتر حساسیت ایجاد می‌نماید؛ به این دلیل که، مواد مورد استفاده در اینله و انله، مانند دندان‌های طبیعی منبسط و منقبض می‌شوند و خطر ایجاد ترک‌ و شکستگی‌هایی که ممکن است باعث بروز حساسیت شود، در آن‌ها کم‌تر است.
  • راحتی: ترمیم‌های اینله و آنله، از پرکردگی‌های سنتی دندان، حس راحت‌تری دارند، زیرا به صورت سفارشی و متناسب با حاشیه دندان‌های شما ساخته می‌شوند و در نتیجه متناسب و راحت هستند.

اینله و انله برای چه کسانی مناسب است؟

در موارد زیر ترمیم اینله و آنله، برای شما مناسب است:

  • فشار شدید جویدن: در مورد دندان‌هایی که زیر فشار شدید جویدن هستند، ترمیم اینله و یا آنله، نسبت به روش‌های پرکردن سنتی دندان، گزینه بهتری است؛ زیرا استحکام بیشتری داشته و مواد مقاوم‌تری دارند.
  • رعایت بهداشت دهان و دندان: برای دوام بیشتر ترمیم‌های اینله یا آنله، رعایت بهداشت دهان و دندان لازم است. شما باید دوبار در روز مسواک بزنید، هر روز نخ دندان بکشید و برای معاینه و تمیز کردن دندان‌ها، به طور منظم به دندانپزشک مراجعه نمایید.

افراد با شرایط زیر، کاندید مناسبی برای ترمیم اینله و آنله نیستند:

  • وجود آسیب یا پوسیدگی وسیع: اگر پوسیدگی و آسیب وارد شده به دندان، گسترده باشد تا حدی که تا زیر خط لثه امتداد پیدا کند، روش اینله یا آنله، برای ترمیم آن مناسب نیست. در چنین مواردی ممکن است لازم باشد از روکش دندان استفاده شود و یا دندان را بکشند.
  • بهداشت نامناسب دهان: برای این‌که ترمیم‌های اینله و آنله، دوام داشته باشند باید بهداشت دهان و دندان را به خوبی رعایت نمود. اگر فردی، بهداشت دهان و دندان را به خوبی رعایت نکند، مثلا” به طور مرتب مسواک نزند و نخ دندان نکشد، و یا برای معاینه به به دندانپزشک مراجعه ننماید، کاندیدای مناسبی برای اینله و آنله نیست.
  • دندان قروچه و یا ساییدن دندان‌ها به هم: بیمارانی که دندان‌های خود را به هم می‌سایند و یا دندان قروچه می‌کنند، کاندیدای مناسبی برای اینله و آنله نیستند، زیرا دندان قروچه کردن، فشار زیادی به ترمیم دندان وارد کرده و باعث خراب شدن آن می‌شود.
  • ساختار دندانی ناکافی: برای موفق بودن یک ترمیم اینله یا آنله، دندان باید به اندازه کافی، ساختار دندانی سالم، برای حمایت از ترمیم، داشته باشد. اگر به اندازه کافی، ساختار سالم دندان، باقی نمانده باشد، ممکن است نیاز به نصب روکش و یا کشیدن دندان باشد.
  • آلرژی یا حساسیت به مواد خاص اینله و آنله، از مواد مختلفی مانند چینی، رزین کامپوزیت یا طلا ساخته می‌شود. اگر فردی، به هر یک از این مواد آلرژی یا حساسیت داشته باشد، کاندیدای مناسبی برای ترمیم اینله و آنله نیست.

آمادگی‌های لازم برای قرار دادن اینله و انله

قبل از انجام روش ترمیم اینله یا آنله، باید با دندانپزشک خود مشورت کنید تا سلامت دهان و دندان شما را بررسی کرده و بهترین مواد را برای ترمیم شما تعیین کند. حتما” دستوراتی که دندانپزشک شما برای قبل از ترمیم دندان به شما توصیه کرده، رعایت نمایید و برنامه‌ریزی‌هایی برای، رفتن به منزل بعد از ترمیم، مرخصی گرفتن، استراحت و اجتناب از کارهای سنگین، انجام دهید.

 مراحل قرارگیری اینله و انله دندان

از نظر روش قراردادن بر روی دندان، دونوع ترمیم اینله و آنله وجود دارد: مستقیم و غیر مستقیم.

اینله و آنله غیر مستقیم

ترمیم اینله و آنله غیرمستقیم، در آزمایشگاه دندانپزشکی ساخته می‌شوند، در نتیجه آماده شدن آن‌ها کمی زمان می‌برد؛ بنابراین، بیمار، برای ترمیم دندان به دو جلسه مراجعه به دندانپزشک نیاز دارد. در روش اینله و آنله غیرمستقیم، درست مانند روش مستقیم، ابتدا دندانپزشک، قسمت‌های پوسیده دندان را برمی‌دارد. اما بعد از برداشتن پوسیدگی، یک پانسمان موقتی بر روی دندان قرار داده می‌شود تا قالب اصلی به آزمایشگاه فرستاده شود. در جلسه دوم، دندانپزشک پانسمان موقت را برداشته و اینله یا آنله اصلی را بر روی حفره دندان می‌چسباند و سپس آن را پولیش می‌کند.

اینله و آنله مستقیم

اینله و آنله مستقیم، در مطب دندانپزشکی، توسط دندانپزشک ساخته می‌شود. این روش برای بیماران راحت‌تر است؛ زیرا در یک جلسه مراجعه به دندانپزشکی انجام می‌شود. در این روش، دندانپزشک، قسمت‌های پوسیده دندان را برمی‌دارد و به جای آن، رزین می‌گذارد. بعد از آن، دندانپزشک، مواد ترمیم اینله یا آنله را روی دندان بیمار می‌چسباند و آن را پولیش می‌کند. اگر ماده ترمیمی اینله یا آنله، از جنس سرامیک باشد نیز، به همین ترتیب انجام می‌شود.

مراقبت‌های بعد از اینله و انله دندان

هر دو روش اینله و آنله، ترمیم‌های محکم و با دوامی‌هستند که فقط به مراقبت‌های عادی دندان، مانند مسواک زدن، نخ دندان کشیدن و معاینات منظم دندانپزشکی نیاز دارند.

عوارض نصب یا قرار دادن اینله و آنله

ترمیم به روش اینله یا آنله، یک روش بی خطر است که عوارض جانبی بسیار کمی دارد. گاهی ممکن است به ندرت، در حین عمل یا در دوران بهبودی، عوارضی ایجاد شود. این عوارض ممکن است شامل:

  • عوارض بی‌هوشی
  • بروز واکنش‌های آلرژیک به نوع ماده‌ای که اینله یا آنله از آن ساخته شده است.
  • انجام نادرست ترمیم بوسیله اینله یا آنله، ممکن است باعث پوسیدگی دندان شود یا پوسیدگی آن را بدتر کند.
  • احساس درد شدید در دهان
  • حساسیت شدید دندانی به گرما و سرما
  • خونریزی لثه
  • آسیب رسیدن به دندان، لثه و زبان

 ماندگاری اینله و انله چقدر است؟

ماندگاری اینله و انله چقدر است؟

اینله و آنله، روش‌های ترمیم دندان با دوام و ماندگاری بالا هستند. دوام این ترمیم‌ها، به عواملی مانند، جنس مواد استفاده شده، محل ترمیم و مراقبت بیمار از دندان‌های خود، بستگی دارد.

به طور کلی، اینله‌ و آنله‌هایی که از موادی مانند چینی یا رزین کامپوزیت با کیفیت بالا ساخته می‌شوند، با مراقبت صحیح از دندان‌ها، می‌توانند از ۱۰ تا ۳۰ سال، دوام بیاورند. همچنین، ترمیم‌های ساخته شده از فلز طلا، ممکن است حتی بیش از ۴۰ سال، ماندگاری داشته باشند.

هزینه اینله و انله دندان چقدر است؟

هزینه این روش‌های ترمیمی، به عواملی مانند جنس مواد ترمیم، اندازه و پیچیدگی ترمیم، محل دندان آسیب‌دیده، موقعیت جغرافیایی مطب و پوشش بیمه‌ای دندانپزشکی بیمار، بستگی دارد. 

با توجه به عوامل ذکر شده، نمی‌توان قیمت دقیقی برای این ترمیم‌ها مشخص نمود و برای اطلاع از قیمت واقعی این درمان، باید با دندانپزشک خود مشورت کنید.

سؤالات متداول

اینله و آنله چه تفاوتی با پر کردن دارند؟

اینله و آنله، نسبت به پرکننده‌های معمولی، از مواد با دوام‌تری ساخته می‌شوند و به گونه‌ای تهیه می‌شوند که ماندگاری بیشتری داشته باشند. آن‌ها همچنین به آماده‌سازی کمتری نسبت به نصب روکش دندانی، نیاز دارند، در نتیجه یک گزینه محتاطانه‌تر هستند.

روش ترمیم اینله و آنله، به چند جلسه نیاز دارد؟

معمولا” روش انجام اینله یا آنله، به دو بار مراجعه به مطب دندانپزشک نیاز دارد که هر جلسه حدود یک ساعت طول می‌کشد.

آیا نصب اینله و آنله درد دارد؟

روش ترمیم اینله یا آنله، دردناک نیست، زیرا دندانپزشک، دهان شما بی حس می‌کند. البته، بعضی از بیماران ممکن است بعد از ترمیم، کمی درد و یا حساسیت خفیف احساس کنند، اما این مشکل را می‌توان با مصرف مسکن‌های بدون نسخه رفع کرد.

آیا بعد از ترمیم اینله یا آنله می‌توانم به طور معمول غذا بخورم؟

پس از ترمیم اینله یا آنله، بهتر است تا چند روز از خوردن غذاهای سفت و چسبناک خودداری کنید. همچنین ممکن است دندانپزشک، به شما توصیه کند که از مصرف غذا و نوشیدنی‌های خیلی داغ و یا خیلی سرد، اجتناب نمایید.

آیا می‌توان پرکردگی‌های اینله و آنله را سفید کرد؟

اینله و آنله‌های ساخته‌شده از جنس چینی و یا رزین کامپوزیت را، در صورت لکه شدن و یا تغییر رنگ می‌توان صیقلی و یا سفید کرد.

آیا پرکردگی‌های اینله و آنله، در صورت شکستن یا آسیب دیدگی قابل تعمیر هستند؟

اینله و آنله، معمولا” در صورت آسیب دیدگی و یا شکستگی، بسته به میزان آسیب و جنس مواد ترمیمی، قابل تعمیر هستند.

آیا می‌توان از اینله و آنله برای جایگزینی پرکردگی‌های قدیمی استفاده کرد؟

اینله و آنله را می‌توان به جای پرکردگی‌های قدیمی، که به مرور زمان فرسوده یا آسیب دیده‌اند، جایگزین کرد.

مقالات مرتبط
Share on whatsapp
اشتراک گذاری در واتساپ
Share on twitter
اشتراک گذاری در توئیتر
Share on telegram
اشتراک گذاری در تلگرام
فهرست مطالب