درمانگاه دندانپزشکی حکیم

فیشور سیلانت دندان (شیار پوش) چیست؟ چه مزایایی دارد؟

فیشور سیلانت دندان (شیار پوش) چیست؟ چه مزایایی دارد؟

فیشور سیلانت دندانی به لایه محافظ گفته می‌شود که بر روی دندان آسیاب قرار می‌گیرد تا از پوسیدگی دندان جلوگیری کند. فیشور سیلانت از جنس رزین سفید و شفاف است و رنگ آن شبیه پرکننده دندان سفید است. سیلانت به عنوان مانع در برابر باکتری استفاده می‌شود و از ایجاد پلاک جلوگیری می‌کند. نصب سیلانت سریع و بدون درد انجام می‌شود و دندان‌پزشک آن را برای شما قرار می‌دهد.

سیلانت معمولاً بر روی شیار، شکاف و حفره‌های دندان‌های آسیاب پشتی قرار می‌گیرد. قسمت‌های ذکر شده جزو رایج‌ترین بخش‌های حفره دندان محسوب می‌شوند.

مجموعه فیشور سیلانت

به طور کلی دلیل نصب سیلانت دندانی جلوگیری از پوسیدگی و ایجاد سطح صاف در حفره و شکاف‌های دندان است. این حفره و شکاف‌ها بخش‌هایی هستند که تمیز نگه داشتن آنها سخت بوده و به راحتی غذا و پلاک در آنها تجمع می‌یابد. علاوه بر آن این روش داراب مزایای دیگری نیز است.

از دندان در برابر پوسیدگی محافظت می‌کند

از جمله مزایای اصلی سیلانت دندان آن است که ۲۴ ساعته از مینای دندان شما محافظت می‌کند. سیلانت دندانی پوششی محافظ برای جلوگیری از تجمع پلاک و مواد غذایی در مکان‌های نامناسب دندان آسیاب پشت ایجاد می‌کند. سیلانت با مهر و موم کردن حفره و شکاف‌ها در دندان‌، از بروز مشکلات جدی‌ دهان نظیر پوسیدگی حفره و کانال ریشه جلوگیری می‌کنند.

انجام آن دردناک نیست

نصب سیلانت دندانی بدون درد است. زمان استفاده از سیلانت دندان، دندان‌پزشک تنها از یک برس برای قرار دادن رزین مایع روی سطح دندان استفاده می‌کند. فقط چند ثانیه طول می‌کشد تا رزین خشک شود و پس از آن می‌توان دندان را شستشو داد. این کار کاملا سریع و بدون درد است و یکی از بزرگترین مزایای سیلانت دندان محسوب می‌شود.

ماندگاری زیادی دارد

سیلانت‌ها ۵ تا ۱۰ سال می‌توانند دندان‌های شما را در مقابل پوسیدگی محافظت کنند. دندان‌پزشک وضعیت سیلانت را در زمان معاینه سالانه یا شش ماهه مورد بررسی قرار می‌دهد. با گذر زمان، سیلانت دندانی ممکن است فرسوده یا تراشیده شده و نیاز به نصب مجدد داشته باشند.

سیلانت دندان به راحتی ترمیم می‌شود

از جمله بزرگترین مزایای سیلانت دندانی آن است که پس از فرسودگی و از بین رفتن می‌توان آن را به راحتی ترمیم کرد. دندان‌پزشک در صورت لزوم به راحتی سیلانت بیشتری را اضافه می‌کند تا مجدد دندان از محافظت مناسب در مقابل پوسیدگی برخوردار شود.

افراد مناسب برای فیشور سیلانت

کاندیدهای مناسب برای فیشور سیلانت

در صورتی که دارای شیار و حفره‌های بزرگی در دندان خود هستید، دندان‌پزشک احتمال دارد که به شما توصیه کند از فیشورسیلانت استفاده کنید. با این وجود، شما باید در مورد ضروری بودن این کار با دندان‌پزشک خود صحبت کنید. همه دندان‌های آسیاب به سیلانت نیاز ندارند.

برخی از دندان‌پزشکان برای اولین دندان‌های آسیاب کوچک که ۶ سالگی ظاهر می‌شوند، نصب سیلانت را توصیه می‌کنند. دندان‌های آسیاب عقب در حدود ۱۳ سالگی بیرون می‌آیند و باید بررسی شوند که آیا انجام سیلانت برای آنها مناسب است یا خیر.

در صورتی که مقداری پوسیدگی در دندان وجود داشته باشد، دندان‌پزشک ممکن است انجام سیلانت را توصیه کند. این کار می‌تواند از گسترش پوسیدگی در آینده جلوگیری کند.

مراحل انجام فیشور سیلانت

مراحل انجام فیشور سیلانت

انجام فیشور سیلانت بسیار ساده است و تنها چند دقیقه طول می‌کشد. این زمان وابسته به نوع سیلانت و مواد سازنده آن است، اما به طور کلی روند مشابه زیر است.

این کار را دندانپزشک می‌تواند انجام دهد و نیازی به بی حسی نخواهد بود زیرا بدون درد خواهد بود و تنها چند دقیقه طول می‌کشد. دندان‌پزشک می‌تواند حین قرار دادن فیشور سیلانت دندان‌ها را خشک نگه دارد.

  • بیمار بر روی صندلی دراز کشیده و دندان مورد نظر با رول پشم پنبه، پد جاذب، اجکتور بزاق و هر آنچه برای خشک نگه داشتن و جلوگیری از ورود بزاق لازم است، پوشانده می‌شود.
  • دندان توسط برس یا آب و پامیس دندان‌پزشکی تمیز می‌شود تا پلاک و بقایای غذای روی دندان از بین برود.
  • ژل آبی مخصوص روی دندان قرار داده می‌شود. ژل آبی در واقع اسید دندانی ملایم است که سطح دندان را پاک می‌کند.
  • در نهایت دندان با آب کاملاً شسته می‌شود. سپس از ساکشن به منظور خارج کردن آب از دهان استفاده می‌شود. در این حالت دندان حالتی یخ زده در دهان شما خواهد داشت و بدین معنی است که دندان به درستی تمیز شده است
  • فیشور سیلانت همچون رنگ در تمام حفره و شیارها ریخته می‌شود.
  • در نهایت این ماده توسط دندان‌پزشک با نور آبی مخصوص دندان سفت می‌شود. پس از انجام سیلانت در ابتدا شما در هنگام گاز زدن و جویدن کمی احساس اسفنجی بودن دندان را می‌کنید، اما پس از چند روز و ساییده شدن آن، دوباره حالت دندان شما طبیعی می‌شود.

روش ذکر شده اکثر اوقات برای سه دندان آسیاب اول و تا زمانی که همه دندان‌ها تحت حفاظت قرار گیرند، تکرار می‌شود.

مراقبت بعد از فیشور سیلانت دندان

مراقبت بعد از فیشور سیلانت دندان

دندان‌ها باید همچون گذشته تمیز شده و بهداشت دهان و دندان به خوبی رعایت شود. پس از انجام این کار دندان راحت تر تمیز می‌شود زیرا مسواک به تمام سطوح دسترسی خواهد یافت.

برخی اوقات ممکن است که درزگیر بیافتد و این قضیه معمولا پس از ۶ ماه اتفاق می‌افتد. به همین خاطر بهتر است که به طور مکرر به دندانپزشک مراجعه شود تا بتوان از سالم بودن سیلانت اطمینان یافت. سیلانت می‌تواند پس از گذشت چند سال فرسوده شود و در نتیجه باید مجدد آن را ترمیم کرد.

ماندگاری فیشور سیلانت

سیلانت‌ معمولاً سال‌ها دوام خواهد داشت، ۵۰ درصد سیلانت‌ها به مدت ۵ سال دوام می‌آورند، اما لازم است که دندان‌پزشک به طور منظم آن را بررسی کند و اطمینان یابد که سیلانت همچنان سالم مانده است. این مواد می‌توانند به مرور زمان فرسوده شوند و به همین خاطر دندان‌پزشک نیاز به افزودن یا جایگزین کردن مقداری از آن را خواهد داشت تا مطمئن شوند هیچ پوسیدگی در زیر آن آغاز نمی‌شود.

عوارض فیشور سیلانت

معمولا فیشورسیلانت موجب عوارض جانبی نخواهد شد. با این وجود، اما در صورتی که هر یک از موارد زیر را تجربه کردید، به دندان‌پزشک اطلاع دهید:

  • هر گونه ناراحتی در دندان یا لثه حین یا پس از عمل
  • حساسیت به رزین کامپوزیت و یا مواد مورد استفاده در حین عمل
  • درد و ناراحتی به دلیل دندان نیش تغییر شکل یافته به خاطر ضخیم شدن درزگیر

قیمت فیشور سیلانت دندان چقدر است؟

قیمت فیشور سیلانت دندان چقدر است؟

هزینه فیشور سیلانت بر اساس عوامل مختلفی ممکن است متغیر باشد:

  • محل انجام عمل
  • تعداد دندان‌های درمان شده
  • مهارت دندان‌پزشک
  • احتمال نیاز به درمان اضافی

به منظور اطلاع یافتن از قیمت دقیق فیشورسیلانت بهتر است که از دندان‌پزشک خود سوال کنید.

سوالات متداول

آیا فیشور سیلانت درد دارد؟

خیر. فیشور سیلانت روشی بسیار ساده است و نیازی به بیهوشی ندارد.

فیشور سیلانت از چه چیزی ساخته شده است؟

این ماده معمولاً از رزین کامپوزیت ساخته می‌شود و معمولا همرنگ دندان است و از آن در مقابل آسیب مینای دندان و پوسیدگی محافظت می‌کند. علاوه بر آن سیلانت دندان ممکن است از جنس گلاس آینومر یا رزین پلی اسید باشد.

آیا بزرگسالان باید از سیلانت روی دندان‌های خود استفاده کنند؟

بله. معمولا فیشور سیلانت‌ها بیشتر برای کودکان و نوجوانان استفاده می‌شود و نوجوانان می‌توانند از مزایای این روش درمانی بهره‌مند شوند. باکتری‌های باقیمانده در حفره دندان موجب تجمع اسید می‌شوند و در نهایت پوسیدگی دندان را به همراه خواهند داشت. به همین خاطر سن شما برای انجام اینکار دارای اهمیت است.

چگونه بفهمم که آیا من یا فرزندم به فیشورسیلانت احتیاج داریم؟

بهترین راه به منظور فهمیدن این قضیه آن است که به دندانپزشک مراجعه کنید. معمولا فیشور سیلانت برای کودکان و نوجوانان انجام می‌گیرد اما بزرگسالان نیز می‌توانند از مزایای آن بهره مند شوند. باکتری‌های باقی مانده در حفره دندان موجب تولید اسیده شده و پوسیدگی دندان راه به همراه خواهند داشت. به همین خاطر دارای اهمیت است که اینکار را در سنین پایین‌تر انجام دهید.

جایگزین‌های فیشور سیلانت چیست؟

جایگزینی برای فیشور سیلانت وجود ندارد البته می‌توان وارنیش فلوراید را نیز دندان‌پزشک روی دندان اعمال کرد. وارنیش فلوراید معمولا برای کودکان خردسال که احتمال ایجاد حفره دندان در آنها بالا است انجام می‌گیرد. این کار باید ۲ تا ۴ بار در سال روی دندان‌های آنها اعمال شود.

آیا کاری هست که بعد از فیشور سیلانت نتوانم انجام دهم؟

خیر. خبر خوب این است که پس از سفت شدن سیلانت می‌توانید با دندان خود هر کاری انجام دهید. می‌توانید طبق معمول بخورید و بنوشید. تنها مهم است که به به خوبی از دندان‌های خود مراقبت کنید نظیر مسواک زدن، نخ دندان کشیدن و رژیم غذایی مناسب.

چه کسانی مجاز به انجام فیشورسیلانت هستند؟

تمام دندان‌پزشکان معمولا دارای صلاحیت برای انجام فیشورسیلانت هستند.

مقالات مرتبط
Share on whatsapp
اشتراک گذاری در واتساپ
Share on twitter
اشتراک گذاری در توئیتر
Share on telegram
اشتراک گذاری در تلگرام
فهرست مطالب